Alegerea ramelor de ochelari pentru conducerea auto

| 27.09.2020

Te-ai întrebat vreodată dacă ar trebui să porți ochelari de soare în timp ce ești la volan? Cu siguranță că ți-a trecut prin minte întrebarea, așa că venim cu acest articol ca să-ți răspundem la ea în mod competent și complet.

 

Varianta scurtă este că da, ar trebui să porți ochelari de protecție în timp ce conduci. Aceștia îți păzesc ochii de lumini puternice, ajută să mențină oboseala oculară la minim și te ajută să distingi contrastele de pe drum. 

ochelari de condus noaptea

Și totuși, răspunsul nu e chiar atât de simplu. De exemplu, nu poți purta chiar orice tip de ochelari de soare la volan, deoarece riști să faci accident sau să fii amendat. Da, dacă se întâmplă să fii implicat într-un accident auto în timp ce porți ochelari, poți fi amendat sau învinuit pentru accident dacă ochelarii nu sunt considerați corespunzători de autorități.

 

Sfat: Caută niște ochelari care sunt etichetați ca siguri pentru condus. Există fel de fel de nuanțe de ochelari de soare, iar ele pot afecta modul în care percepi obstacolele, semnele de circulație și așa mai departe. Când cauți o pereche de ochelari de condus, asigură-te că sunt considerați siguri pentru drum de către producător.

 

Am discutat într-un articol anterior mai multe tipuri de lentile pentru ochelarii de condus și te încurajăm să-ți arunci un ochi peste acel articol, dacă vrei să afli mai multe despre lentilele perfecte! 

 

Un rol important îl au ramele ochelarilor!

Da, alegerea ramelor de ochelari pentru conducerea auto este mai dificilă decât pare. Majoritatea oamenilor, când se gândesc la ochelarii de condus, presupun că e importantă întunecimea și nuanța lentilelor, ca nu cumva să-ți blocheze viziunea. Și deși și nuanța e foarte importantă, forma ramelor este și ea un aspect crucial.

 

De ce?

 

Pentru că anumite tipuri de lentile îți pot bloca parțial sau în întregime câmpul vizual, sau vizibilitatea laterală, iar după cum știe orice șofer, aceasta este extrem de importantă când ești la volan. 

 

Ochelarii uriași stil Paris Hilton s-ar putea să arate super când ieși în oraș, dar ei nu au fost creați pentru a fi folosiți în timp ce conduci. Așa că producătorii nu au luat în calcul că tu s-ar putea să vrei să privești în oglinda laterală cu ochelarii. 

 

Tot așa, ochelarii cu forme simpatice (cum ar fi, spre exemplu, ochelarii în formă de inimoare) nu sunt potriviți pentru condus pentru că blochează viziunea și mai rău, distrag atenția. Chiar dacă vezi doar un petic de ramă, acesta e destul cât să te distragă de la drum sau să obtureze un obstacol. 

 

Ochelarii ideali pentru condus sunt ochelarii „aviator”. Dacă vrei o pereche bună de ochelari de condus noaptea (sau ziua!), încearcă ochelarii stil aviator – cu rame extrem de subțiri și lentile alungite. Aceștia oferă protecția necesară fără a-ți obtura viziunea și sunt considerați siguri pentru condus.