Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!

X

Ar trebui să fii îngrijorat de lumina albastră?

Ați auzit cu siguranță despre pericolele luminii albastre emise de aparatele electronice. Ni se spune mereu să nu petrecem prea mult timp în fața televizorului sau a calculatorului, deoarece lumina puternică a ecranului  distruge” ochii. Dar e adevărat?

În acest articol, vom vorbi despre tot ce ține de lumina albastră și ce trebuie să faci ca să te ferești!

Ce face lumina albastră?

Scopul luminii albastre este să te țină treaz în timpul zilei. Ea este emisă în mod natural de către soare și îi amintește creierului că are nevoie de mai multă energie. Dacă nu ar exista lumină albastră, am adormi spontan în timpul zilei!

Lumina albastră este, însă, emisă și de calculatoare, telefoane și așa mai departe. Iar din moment ce aparatele astea nu apun la o anumită oră, expunerea la ele ne poate da peste cap ritmul circadian. 

De ce? 

Pentru că tot văzând lumina albastră a telefonului, creierul nu știe că de fapt e noapte și trebuie să doarmă, așa că atunci când lași telefonul și încerci să adormi, nu poți, pentru că până acum 5 minute, creierul era convins că e zi și funcționa la putere maximă.

Din acest motiv, experții oftalmologi recomandă să limităm timpul petrecut în fața unui ecran înainte de ora de culcare. Ar fi ideal să lăsați la o parte orice ecran cu cel puțin 1-2 ore înainte de culcare, sau măcar cu jumătate de oră, pentru a-i permite creierului să se relaxeze și să se pregătească de somn.

Ce face lumina albastră?
Cât de periculoasă este lumina albastră?

Cât de periculoasă este lumina albastră?

În ciuda acestei turbulențe legate de somn, lumina albastră este un subiect controversat în universul oftalmologic. Unii experți susțin că într-adevăr, este periculoasă și trebuie evitată, în timp ce alții nu sunt de acord. 

Spre exemplu, medicii oftalmologi de la Asociația Americană de Oftalmologie spun că lumina albastră emisă de ecran nu constituie un pericol major pentru sănătatea noastră. Aceștia spun că deși ochelari lumina albastra dă peste cap ritmul circadian, ea este mult prea scăzută pentru a afecta în mod serios sănătatea ochiului. 

Deși majoritaea lumii asociază lumina albastră cu aparatele electronice, cea mai puternică sursă de lumină albastră este soarele. Alte surse mai puternice decât un ecran includ luminile fluorescente și LED-urile. 

Reprezentanții Asociației sunt de părere că oboseala pe care o simțim după ce privim un ecran pentru mult timp e pur și simplu extenuarea ochiului, deoarece avem tendința să clipim mai rar și să ne concentrăm mai tare ochii atunci când privim un ecran. De aceea, ei recomandă să faci pauze frecvente și eventual să te tratezi cu lacrimi artificiale, dar refuză să recunoască asta ca fiind un efect al luminii albastre.

Desigur, alți medici oftalmologi nu sunt de acord, și susțin că lumina albastră duce, în timp, la degenerescență maculară, care afectează vederea și comunicarea dintre ochi și creier. 

În concluzie, ar trebui să fii îngrijorat dacă petreci prea mult timp în fața ecranului, pentru că asta afectează sănătatea ochiului, într-un fel sau altul. Ca să fii sigur că nu vei avea ochii afectați pe termen lung, este bine să folosești niște ochelari lumina albastră, pentru a îi proteja de efectele dăunătoare ale acesteia

Încă mai căutați perechea perfectă?

Vizionați oferta noastră de rame și lentile de calitate superioară.

×

Selectați locația dvs.