Cum să testezi dacă ochelarii tăi filtrează lumina albastră

| 24.05.2020

ochelari cu filtru de lumină albastră
Protecția împotriva luminii albastre

Acest test își propune să verifice dacă ochelarii tăi pentru filtrarea luminii albastre chiar funcționează și dacă împiedică cu adevărat lumina albastră de la a ajunge la fotoreceptorii din ochii tăi, ziși și „conuri” și „bastonașe”.

Pentru a verifica dacă ochelarii funcționează, privește imaginea de mai sus cu și fără ochelari și vezi ce se schimbă.

Rezultatele testului de lumină albastră

Fără ochelari, pătrățelul din dreapta ar trebui să fie albastru deschis, cel din mijloc albastru închis, iar cel de pe stânga complet negru.

Dacă ochelarii tăi chiar reușesc să blocheze măcar o parte din lumina albastră, pătrățelul din dreapta ar trebui să se vadă ca un verde-turcoaz, iar celelalte două să aibă o culoare aproape identică, undeva între albastru foarte închis și negru. De asemenea, ecranul tău ar trebui să-și schimbe culoarea și să pară ușor portocaliu.

Dacă vezi într-adevăr aceste culori schimbate, înseamnă că ochelarii tăi filtrează în jur de jumătate din lumina albastră emisă de soare și de ecrane. Majoritatea companiilor care produc astfel de ochelari au grijă să nu blocheze mai mult de 50% din lumină, deoarece organismul tău are totuși nevoie să absoarbă o cantitate de lumină albastră zilnic pentru a funcționa corect. La urma urmei, totu-i bun cu moderație.

În același timp, există unii oameni care petrec atât de mult timp în fața unui ecran că ar putea lua în considerare niște ochelari cu filtru mai puternic, care să blocheze în jur de 80-90% din lumina albastră emisă.

filtru de lumină roșie
Filtru de lumină roșie

Dacă ochelarii tăi filtrează toată (sau aproape toată) lumina albastră emisă de ecran, atunci testul de mai sus ar trebui să arate fie că toate pătrățelele sunt negre, fie că pătratul din dreapta e verde, iar celelalte două negre. Mai mulți, ecranul tău ar trebui să arate fie roșu fie verde, în funcție de filtrul ochelarilor.

Ochelarii cu filtru roșu blochează toată lumina albastră și verde, și ar putea deveni ușor iritanți, afectând informația pe care o preiei de pe ecran. Ochelarii cu filtru verde sau galben blochează doar lumina albastră, dar permit celorlalte culori să treacă.

Prin filtrarea luminii albastre exclusiv, îți poți proteja ochii și sistemul nervos. Utilizarea unor ochelari cu filtru de lumină albastră ne permite să reducem uscăciunea ochilor, să ne reglăm somnul, și protejează ochii de efectul degenerativ și nociv al ecranelor digitale.