Ochelarii de filtrare a luminii albastre

| 19.05.2020

Ochii noștri sunt o minune. Gândiți-vă doar la câte lucruri extraordinare vedem în fiecare zi. Mulțumită ochilor noștri, putem interpreta limbajul corporal al unei persoane, putem scrie, citi, conduce, și desigur, putem folosi variatele ecrane digitale pe care le iubim atât de mult.

Cum pot ochii noștri să absoarbă atâta informație?

Ei sunt expuși zilnic la diferite valuri electromagnetice, cum ar fi razele UV. Ochiul nostru poate distinge doar culorile vizibile, pe care le separă și interpretează cu ajutorul stratului său protector și le transmite mai departe către retină.

Ulterior, ochii trimit informația către creier, care interpretează și înțelege ce vedem. Procesul acesta nu durează decât câteva nano-secunde, însă cantitatea de informația transmisă zilnic de ochii noștri e pur și simplu incredibilă. De aceea e important să îi protejăm cum putem mai bine de razele nocive, cum ar fi razele UV sau lumina albastră. În acest articol, vă vom arăta cum vă puteți proteja ochii mulțumită unui filtru special pentru lumină albastră.

Ce este lumina albastră?

Lumina albastră este lumina emisă de soare, precum și de mult-iubitele noastre ecrane, cum ar fi telefonul, smartphone-ul sau laptopul. Ea obosește ochii și în timp, afectează ritmul circadian și poate crea insomnii.

Studiile arată că avem totuși nevoie de lumina albastră în viețile noastre pentru a ne regla alternanța între trezire și somn: lumina albastră ne ajută organismul să înțeleagă că acum e zi și trebuie să producă energie și să fie treaz.

Important: Când lumina albastră nu mai este transmisă ochiului, corpul nostru înțelege că e noapte și că trebuie să doarmă acum.

Când ochii noștri percep lumină albastră doar de la soare, somnul nostru tinde să fie regulat. Astăzi, absorbim mult mai multă lumină albastră decât ne trebuie de la ecranele din viața noastră, lucru care obosește ochii și dă peste cap orarul de odihnă.

Dacă absorbim prea multă, lumina albastră ne poate afecta sănătatea și poate preveni odihna de care ochii noștri au nevoie. În consecință, retina este afectată iar degenerarea maculară poate constitui o problemă serioasă.

 

Ochelarii de filtrare
Ochelarii de filtrare – Filtrul pentru protecția împotriva luminii albastre

Deci lumina albastră e rea?

Absolut deloc. Avem nevoie să absorbim lumină albastră zilnic, însă cu moderație. Atâta timp cât luăm niște măsuri adecvate de protecție, ne putem bucura de părțile bune ale luminii albastre, evitând totuși părțile negative.

Dacă limităm expunerea la lumină albastră în timpul nopții, corpul nostru înțelege că trebuie să doarmă și nu mai produce atâta energie. În modul ăsta, ne ferim și ochii de la prea multă lumină albastră și le permitem să se odihnească, lucru de care au mare nevoie.

Dacă suferi de dureri de cap, ochi uscați sau obosiți sau gât înțepenit, ar trebui să începi să ai mai multă grijă de ochii tăi.

Ochelarii cu filtru de lumină albastră

Ochelarii cu filtru de lumină albastră ne ajută în cel mai bun mod posibil: blochează lumina albastră, la fel cum ochelarii de soare blochează razele UV care sunt nocive. Creați în așa fel încât să se simtă ca niște ochelari obișnuiți, au un strat protectiv în lentile care permite tuturor luminilor vizibile să ajungă la ochi, blocându-le însă pe cele periculoase.

Calitatea lentilei variază de la producător la producător, așa că majoritatea ochelarilor vor bloca undeva între 10% și 90% din lumina albastră. Dacă într-adevăr vrei să-ți protejezi ochii și să te bucuri de un filtru competent de lumină albastră, caută niște ochelari care blochează măcar 50% din lumină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *