Până la 20% reducere între biți sezonieri!

X

Ce este lumina albastră?

Ați auzit probabil despre vestita lumină albastră și de cât de periculoasă este aceasta pentru ochii voștri. Ca în orice problemă, există atât argumente pro cât și contra, și deși vom vorbi și despre asta, în acest articol, ne vom axa pe definiția luminii albastre, deoarece mulți oameni vorbesc despre ea, însă puțini par să știe exact ce este.

Ce este lumina albastră?

Totul începe cu lumina soarelui, sau mai exact, ce percepem noi ca fiind lumina soarelui, sau cum i se mai spune, lumină „albă”. Lumina soarelui este de fapt o combinație de raze de toate culorile. Soarele emite raze roșii, verzi, galbene, portocalii și bineînțeles albastre. La rândul lor, aceste raze au numeroase nuanțe, în funcție de lungimea de undă. Însă motivul pentru care noi nu le percepem ca atare, ci mai degrabă ca un întreg lipsit de culoare este acela că toate aceste culori se îmbină în aer și devin, ei bine, razele solare pe care le cunoaștem noi.

Lumina albastră se referă efectiv la razele de această culoare, emise de soare (și ulterior și de LED-uri, ecrane, etc.).

Cu ce e diferită lumina albastră de alte lumini?

După cum tocmai am văzut, există și lumină verde și lumină portocalie, de ce tocmai lumina albastră este problematică?

Fără să o dăm în vreo fizică super-complicată, ideea de bază ar fi că lungimea de undă a razei este invers proporțională cu intensitatea sa. Cu alte cuvinte, cu cât o rază este mai lungă, cu atât este mai puțin aprinsă. Cea mai lungă rază de culoare este cea roșie, care măsoară de obicei peste 700 de nanometri și este, prin urmare, destul de slabă.

Lumina albastră, pe de altă parte, nu măsoară decât între 380 și 500 de nanometri, deci este semnificativ mai scurtă decât raza roșie și astfel mult mai intensă. 

Știați că… Faimoasele raze ultraviolete de care ne păzim când mergem la plajă măsoară între 0 și 380 de nanometri, deci sunt cele mai intense raze de lumină emise de soare și prin urmare și cele mai periculoase.

E adevărat că lumina albastră e periculoasă pentru ochi?

Lumina albastră emisă atât de soare cât și de ecrane (mult mai slabă decât lumina solară) are un scop foarte precis – acela de a trezi creierul și a te menține atent pe toată perioada zilei. Însă da, prea multă lumină albastră poate fi dăunătoare. 

În primul rând, ea îți poate da peste cap ritmul circadian și poate duce la insomnie. Din moment ce vezi lumină albastră și noaptea (de la ecrane), creierul devine confuz și nu produce destulă melatonină ca tu să poți adormi. 

Un alt pericol al acestor raze scurte în constituie arsura solară a ochiului. La fel cum pielea se arde la soare, și ochiul poate fi ars și chiar orbit dacă îl expui la o lumină foarte puternică sau pe o perioadă îndelungată.

Efectele negative ale luminii albastre pot fi combătute cu ajutorul unor ochelari de protecție. Lentilele ochelarilor sunt special pregătite pentru a bloca între 30% și 90% din lumina albastră și a-i permite ochiului să se odihnească. 

collaction-image

Descoperiți colecția modernă de ochelari de vedere

făcute pentru a se potrivi pentru orice dispoziție.