Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!

X

Ce sunt lentilele degresive?

lentile-degresive lentile-degresive

Poate că ai auzit despre ceva numit lentile degresive. Poate că nu. Desigur, atunci când toată lumea vorbește despre lentile monofocale, sau lentile bifocale, sau lentile cu protecție ultra împotriva razelor de soare, poate fi greu să cunoaștem și alte fenomene mai puțin populare, ca să spunem așa, din lumea oftalmologică. De aceea, în acest articol, ne-am propus să-ți oferim un ghid scurt și rapid către tot ce trebuie să știi despre aceste lentile degresive.

Lentile degresive – cu ce diferă de alte tipuri de lentile?

Ai auzit, probabil, de vărul mai cunoscut al acestor lentile, anume lentilele progresive. Lentilele progresive sunt recomandate pacienților care au probleme atât cu vederea la apropiere, cât și cu cea intermediară și la distanță. Lentilele progresive dispun de trei zone de vedere separate (orientate în așa fel încât să corespundă direcției în care privim când desfășurăm diferite activități). Spre exemplu, zona de vedere la apropiere se află în josul lentilei, deoarece privim oarecum în jos atunci când citim (cea mai mare necesitate a lentilelor pentru apropiere). Și tot așa.

Ei bine, aceste lentile degresive sunt foarte asemănătoare cu cele progresive, însă în loc să ofere ajutor pentru trei zone de vedere, ele oferă doar două, anume pentru vederea de apropiere, cât și cea intermediară. Ele sunt ideale persoanelor care lucrează mult timp la calculator, deoarece aceștia nu utilizează foarte mult vederea la distanță, astfel că ochelarii progresivi le-ar fi parțial inutili. 

Cine poartă lentile degresive?

După cum spuneam, ele sunt recomandate persoanelor de orice vârstă care interacționează mult (adesea prin prisma job-ului) cu ecranul digital. De asemenea, ochelarii cu lentile degresive le sunt recomandate de multe ori persoanelor după o anumită vârstă (de obicei în jur de 40-45 de ani), de la care vederea la apropriere și vederea intermediară încep să degenereze.

În cele mai multe cazuri, persoanele care primesc lentile degresive suferă de o afecțiune optică numită presbiopie. Aceasta apare la nivelul cristalinului și este cauzată de înaintarea în vârstă. Degenerarea țesuturilor limitează mobilitatea și elasticitatea cristalinului, problemă care apoi poate da amețeli, dureri de cap și vedere încețoșată. Dacă vă sună familiar, este posibil ca medicul oftalmolog să vă recomande lentile degresive pentru a corecta această problemă. 

Ochelarii cu lentile degresive sunt purtați atunci când trebuie să facem anumite lucruri în interior, de la birou, la un sudoku, sau la orice altă treabă casnică, cum ar fi cusutul. Ei nu sunt recomandați pentru desfășurarea activității sportive, deoarece nu permit vederea prea bună la distanță. Totodată, ochelarii cu lentile degresive nu ar trebui purtați nici când ne aflăm la volan din aceleași motive. Dacă întâmpinați probleme atunci când citiți, dar și atunci când conduceți, e foarte probabil ca medicul oftalmolog să vă prescrie niște lentile progresive.

Dar chiar, cum știm dacă avem nevoie de lentile degresive?

Ca orice alt tip de ochelari, cei cu lentile degresive trebuie achiziționați doar în urma unui consult oftalmologic competent, care să determine cauza problemei de vedere, precum și metoda de corectare necesară. 

Când știm că trebuie să mergem la oftalmolog?

În general, ar fi bine să mergem la un consult oftalmologic cel puțin o dată pe an, pentru a ne asigura că totul este în ordine cu ochii noștri. De multe ori, există tendința de a sări peste acest consult în lipsa vreunui simptom îngrijorător, însă foarte multe afecțiuni oculare pot exista destul de mult timp în organism, fără să creeze vreun disconfort. Problema este, însă, că ele sunt mult mai ușor de tratat și de ținut sub control când le descoperim din timp. De multe ori, dacă mergi la doctor abia când întâmpini o problemă, s-ar putea să fie prea târziu.

De asemenea, e indicat să mergi la medicul oftalmolog atunci când întâmpini probleme cu vederea la apropiere, intermediar sau la distanță, precum și oricare din următoarele simptome:Dureri de cap și migrene; Amețeli; Pete încețoșate în câmpul vizual; Usturimi; Oboseală excesivă la nivelul ochilor. 

Lucrul la calculator – lentile degresive sau progresive?

Spuneam mai devreme că aceste lentile degresive sunt adesea recomandate persoanelor care petrec mult timp la calculator, chiar dacă nu au vârsta tipică presbiopiei. Datorită expunerii excesive la un ecran digital, țesuturile din ochi pot fi afectate, iar vederea poate deveni încețoșată ca rezultat al orelor petrecute în fața calculatorului. În cazul acesta, motivul pentru care se recomandă lentile degresive și nu lentile progresive, deși ambele ar îndeplini, teoretic, același scop, este că ochelarii cu lentile degresive oferă o bucată mai mare de vedere intermediară decât cele progresive. Din moment ce majoritatea lentilei este dedicată vederii intermediare, ochelarii de protecție calculator degresivi sunt considerați ideali pentru lucrul la calculator.

Concluzii despre lentilele degresive

Nu îți putem spune dacă ochelarii cu lentile degresive sunt sau nu pentru tine. Asta poate determina doar un medic oftalmolog.

Ochelarii cu lentile degresive sunt un fel de 2 în 1 pentru lentile ochelari, deoarece te ajută să vezi (și astfel, și să corectezi) două zone diferite. Ele sunt niște lentile cu protecție eficiente deoarece elimină necesitatea a două perechi de lentile. Unde înainte, ai fi fost nevoit să ai o pereche de ochelari cu lentile monofocale pentru vedede intermediară pentru lucru, și altă pereche monofocală pentru citit, acum ai parte de ambele efecte în aceeași pereche de ochelari.

Dar aceste lentile vin și cu dezavantaje. În primul rând, ele pot fi destul de scumpe, chiar mai scumpe decât 2 pereche de ochelari cu lentile monofocale. De asemeni, în zonele laterale apare o zonă cu distorsiuni prin care nu se vede așa de clar. Atunci când citești sau privești ceva de aproape va trebui să te uiți neapărat în partea de jos a lentilei, iar când privești la o distanță medie, va trebui să te uiți prin partea de mijloc. De asemenea, la lentilele progresive există riscul ca ochiul să nu se adapteze imediat, și să fie nevoie de câteva luni de adaptare.

Cu niște ochelari clasici cu lentile monofocale nu ai aceste probleme și poți vedea clar în orice parte a lentilei. Ochelarii Muunel sunt făcuți din materiale de calitate superioară și au numeroase straturi de protecție (anti-reflexie, anti-aburire, anti-zgârieturi, hidrofob, oleofob  și anti-lumina albastră). Vă invităm să vedeți oferta noastră de produse.

Încă mai căutați perechea perfectă?

Vizionați oferta noastră de rame și lentile de calitate superioară.

×

Selectați locația dvs.