Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!

X

Cei mai buni ochelari de condus noaptea

cei-mai-buni-ochelari-de-condus-noaptea cei-mai-buni-ochelari-de-condus-noaptea

Dacă ai condus vreodată pe timp de noapte, știi cu siguranță ce experiență dificilă poate fi. Noaptea, e greu să te concentrezi la drum, iar foarte mulți șoferi refuză să conducă pe timp de noapte fix din acest motiv.

De ce e atât de neplăcut să conduci pe timp de noapte?

Noaptea, corpul nostru este în mod natural mai obosit, iar asta devine imediat o problemă, mai ales la drumurile lungi. Condusul pe timp de noapte poate fi periculos, mai ales dacă nu ai experiență cu așa ceva, deoarece riști să adormi la volan. Chiar dacă ești odihnit, chiar dacă te simți bine. Asta se întâmplă deoarece corpului îi lipsește stimulentul luminii albastre emise, în timpul zilei, de soare, care îi atrage atenția creierului că ar trebui să fie alert. În absența acesteia, creierul automat trece pe modul de noapte și începe să producă melatonină, hormon responsabil pentru adormit. Împreună cu monotonia vizuală a unui drum mai lung, asta ne poate face să adormim, și bineînțeles, ne poate pune viața în pericol atât nouă, cât și celorlalți șoferi.

O altă problemă des întâlnită de șoferii pe timp de noapte este aceea a farurilor celorlaltor mașini. În absența luminii, acestea devin mult mai puternice, iar dacă șoferul ce vine din partea cealaltă nu are grijă să le schimbe la momentul potrivit (de la fază lungă la fază scurtă), acestea ne pot orbi temporar, punându-ne iarăși viața în pericol. 

Așa că ce putem face? Ei bine, fix cu această problemă în gând au fost creați special niște ochelari care să amelioreze situația. 

Cum ar trebui să arate o pereche de ochelari de condus

Cum ar trebui să arate o pereche de ochelari de condus?

Înainte să discutăm despre ochelari de condus noaptea, păreri, ochelari polarizați de condus și așa mai departe, haide să vorbim un pic despre cum ar trebui să arate acești ochelari. Ce anume îi deosebește de ochelarii normali de soare? 

Niște ochelari arată asemănător cu ochelarii de soare, de fapt, și împart multe caracteristici cu aceștia. Spre exemplu, o pereche de ochelari de soare ar trebui să aibă o categorie destul de înaltă de protecție. 

Care sunt categoriile de protecție? 

Categoria 0

permite trecerea a 80% – 100% din lumina externă. Ochelarii din această categorie au doar un scop estetic.

Categoria 1

permite trecerea a 43% – 80% din lumina externă. Ochelarii sunt eficienți pe vreme cu puțin soare.

Categoria 2

permite trecerea a 18% – 43% din lumina externă. Recomandați pe vreme de soare moderat.

Categoria 3

permite trecerea a 8% – 18% din lumina externă. Recomandați pentru vremea cu soare puternic.

Categoria 4

permite trecerea a 0% – 8% din lumina externă. Recomandați în mediile care reflectă soarele puternic.

În general, ochelarii de condus se încadrează în categoria a 2-a, fiind puțin mai deschiși decât majoritatea ochelarilor de soare, care se încadrează la a treia categorie. 

Cum alegem prima pereche de ochelari?

Deși pare o alegere relativ simplă, de fapt nu este așa. E normal să presupunem că nu sunt atâtea aspecte de avut în vedere, doar nu vorbim aici de dioptrii sau lucruri care să țină de capacitatea noastră de a vedea, propriu-zis. Vorbim pur și simplu de niște ochelari colorați care să ne permită să ne adaptăm mai ușor farurilor de mașină și iluminării stradale. Însă nu e chiar așa ușor. Mai jos, vedem ce aspecte trebuie să avem în vedere când alegem prima pereche de ochelari.

Cum alegem prima pereche de ochelari?
Cum alegem prima pereche de ochelari?
ochelari de condus noaptea

Polarizarea – un aspect ce nu trebuie trecut cu vederea!

Când vorbim despre perechea ideală de ochelari de noapte pentru șoferi părerile sunt împărțite în privința formei, materialului, dar niciodată în privința polarizării. O pereche de ochelari polarizați pentru condus este necesară oricărui șofer experimentat.

Ce este efectul polarizant? Lentilele polarizante blochează lumina orizontață de la a pătrunde direct la ochiul tău. Cu alte cuvinte, niște ochelari polarizanți de calitate resping lumina farurilor ce vin din sens opus și nu le permit să ajungă la ochiul purtătorului. Din moment ce farurile celorlalte mașini sunt printre cele mai mari probleme întâlnite de șoferii de noapte, efectul polarizant nu trebuie neglijat. 

Aveți grijă la materialul din care sunt făcute lentilele.

Ca la alegerea ochelarilor obișnuiți, trebuie să fim atenți la material când vine vorba de ochelarii de condus. Când vorbim de ochelari de noapte, părerile șoferilor par să fie de acord în privința materialului – anume lentilele din policarbonat sunt cele mai eficiente. Policarbonatul îi este asemănător plasticului, încadrându-se în aceeași categorie. El este ușor și rezistent, lucru care-l face ideal pentru purtătorii mai stângaci de fel, cât și pentru copii. 

Pe lângă ochelarii din policarbonat, o altă opțiune bună ar fi lentilele din Tivex, un material inovativ, extrem de rezistent și ușor care permite formarea unei imagini mai clare. Singurul dezavantaj al Tivex-ului este prețul destul de ridicat.

Mărimea ochelarilor are o importanță nebănuită.

Desigur, nu veți alege ochelari în funcție de mărimea ramelor, dar și acest aspect trebuie luat în considerare când alegeți ochelari de condus noaptea. Părerile personale despre ce ochelari sunt mai frumoși sunt importante, însă ce e și mai important este ca ochelarii să fie numai buni pentru dimensiunile feței dumneavoastră. Niște ochelari prea mari riscă să vă alunece în timpul șofatului și vă pot pune în pericol. Totodată, niște ochelari prea strâmți vă vor deranja și vă vor reduce concentrarea asupra drumului. De aceea, ideal ar fi să puteți proba ochelarii înainte de cumpărare, sau măcar să aveți o pereche cu care să-i puteți compara, în termeni de mărime.

Atenție și la rame. Niște rame prea mari sau prea exagerate vă pot reduce câmpul vizual și iarăși, nu sunt recomandate pentru niște ochelari. 

Cum alegi ochelarii de condus

Desigur, mai sus am enumerat doar câteva modele populare, dar acestea nu ar trebui să limiteze opțiunile tale. Dacă te-ai decis să achiziționezi niște ochelari de noapte pentru șoferi, părerile cele mai importante sunt a ta și a medicului oftalmolog. Acesta îți poate sugera forma și stilul de rame/lentile potrivite fizionomiei tale.

Când cauți ochelari de condus noaptea, părerile altor șoferi îți pot fi de folos, de asemenea. Dacă crezi că ai găsit modelul ideal de ochelari de condus noaptea, părerile de pe forumuri, precum și recenziile celorlalți cumpătători ar trebui verificate – nu știi niciodată dacă ce vezi tu în poză corespunde cu realitatea. 

Așa că fă-ți temele. Află care ar fi modelul cel mai potrivit pentru tine, din ce material ar trebui să fie lentilele ca să nu te obosească prea tare, și toate cele necesare. Ia aminte – aici nu contează brand-ul cât calitatea ochelarilor. Cu siguranța la volan nu e de joacă!

Cam asta am avut de spus despre ochelarii de condus noaptea și despre cum să-i alegi. Suntem de părere că orice șofer are nevoie de o pereche de ochelari de condus noaptea – păreri?

Cauți ochelari pentru condus?

Alege din oferta Muunel Copenhagen

×

Selectați locația dvs.