Trăim într-o epocă în care lumea digitală a ajuns să aibă la fel de multă importanță ca lumea reală. Foarte mulți dintre noi își câștigă pâinea în fața ecranului de calculator, și chiar dacă acesta nu e și cazul tău, cel mai probabil petreci câteva ore bune în fața ecranului, fie că e vorba de Candy Crush sau Instagram.
Știați că? În medie, omul petrece cam 6 ore pe zi în fața unui ecran (desigur, telefon, televizor, laptop, etc.). Dacă ne gândim că în medie, petrecem cam 7-8 ore dormind, e un număr înspăimântător. Dar nu suntem aici să vă ținem prelegeri.
Pur și simplu să vă amintim că dacă petreceți foarte mult timp în fața unui ecran, ar fi indicat să cumpărați un fel de protecție, pentru a avea grijă de sănătatea voastră. O idee bună este, desigur, să faceți pauze frecvente (fie la 20 de minute, fie măcar o dată pe oră) și să priviți în altă parte cel puțin 20 de secunde/1 minut.
O altă idee excelentă e să cumpărați o pereche de ochelari de protecție pentru calculator care să vă apere de lumina albastră emisă de ecran.
Cunoscuți și ca ochelari antireflex, ochelarii de protecție ar trebui să blocheze între 30% și 80% pentru a fi eficienți.
Și totuși, cum știi dacă lentilele tale te protejează de lumina albastră?
Dacă doriți să vă testați ochelarii de protecție, o puteți face cu imaginea de mai sus. După cum vedeți, imaginea reprezintă spectrul culorilor obișnuit. O pereche de ochelari de protecție de calitate ar trebui să schimbe culorile pe care le vedeți, îndepărtând în întregime albastrul din imagine.
Asta înseamnă că atunci când priviți imaginea cu ochelarii de protecție, totul de la începutul porțiunii violet (sau albastru închis), până la litera G ar trebui să apară în nuanțe de verde, dar nu albastru. Chiar și porțiunea turcoaz dintre măsura 495 și litera G ar trebui să se vadă ca fiind verde, nu albăstruie.
O altă metodă bună de a vă testa lentilele ochelarilor este această imagine:
Cu niște ochelari de protecție de calitate, cercul B ar trebui să devină negru complet, iar cercul G ar trebui să apară mult mai întunecat.
Pot folosi și alte tipuri de ochelari pentru a mă proteja împotriva luminii albastre?
Nu. Deși ochelarii de protecție antireflex au rame de ochelari de vedere și par „normali” din multe puncte de vedere, ei nu sunt același lucru. Lentilele ochelarilor de protecție sunt construite special pentru a bloca lumina albastră, nu pentru a ajuta vederea. Și nici ochelarii de vedere nu pot bloca lumina albastră, deoarece scopul principal cu care au fost ei asamblați nu este acesta.
Din moment ce ochelarii de soare blochează (măcar parțial) lumina albastră emisă de soare, ei pot fi o alternativă, însă una pentru durată scurtă. Ochelarii de soare purtați în interior obosesc la rândul lor ochii.
Articles that may interest you:
-
| 06.01.2021
Lentilele de contact: Ghidul complet al începătorului
Nu toată lumea își dorește să poarte ochelari și înțelegem asta. Unii aleg să nu poarte ochelari din considerente estetice. Și deși credem că există ochelari potriviți pentru fiecare față, e dreptul fiecăruia să aleagă pentru el. Apoi există oameni care aleg să nu poarte ochelari de vedere din cauza job-ului sau pentru că pur […] -
| 30.12.2020
Protecție UV și categorii de filtre pentru ochelarii de de vedere (Filtru UV400)
E foarte bine să ai o viață activă, să petreci mult timp pe-afară, dar și la calculator. Să fii, cu alte cuvinte, versatil. Dar e foarte important să te protejezi, iar aici vorbim îndeosebi despre ochi. Singurii pe care-i ai, și bieții de ei, și așa munciți din greu. Foarte probabil că ai observat deja, […] -
| 27.12.2020
Cei mai la modă ochelari de vedere – iată tendințele pe 2021
Când vorbim despre modă, ochelarii de vedere nu sunt primul lucru care ne vin în minte, e adevărat. Însă tendințele anului 2020 înclină toate către acest accesoriu atât de util (și atât de chic), așa că ne-am gândit să dedicăm acest articol tendințelor de ochelari în 2020. Vom vedea, în rândurile de mai jos ce […]