Diferența dintre lentilele monofocale si cele bifocale

| 23.02.2021

Ochelarii de vedere fac parte din viața noastră de zi cu zi, fie că ne place, fie că nu. Ei sunt, la urma urmei, o invenție fenomenală care corectează numeroase probleme de vedere și ne permit să ne desfășurăm viața într-un mod normal, chiar dacă am avea astfel de probleme.

Pe măsură ce avansăm în vârstă, ochii noștri slăbesc din ce în ce mai tare și progresiv, crește și necesitatea ochelarilor de vedere. Așa că ar fi o idee bună să ne familiarizăm cu câțiva termeni din timp, iar în acest articol, vom explora diferența dintre lentile monofocale și lentile bifocale. Pe scurt, vă vom oferi tot ce trebuie să știți despre lentile ochelari. 

Să-i dăm drumul!

Lentile monofocale - ce știm despre ele?

Ochelarii cu lentile monofocale sunt cei mai des întâlniți în ziua de astăzi, inclusiv pentru pacienții care suferă de cataractă. Lentilele monofocale, după cum ne sugerează și numele lor, au o singură „setare”. Ochelarii pentru citit se încadrează la această categorie. La fel și ochelarii pentru văzutul la distanță. 

Ochelarii cu lentile monofocale pentru cititsunt adaptați pe câmpul vizual imediat apropiat purtătorului. În realizarea lor, se estimează distanța medie la care ține omul cartea sau ziarul, iar ei sunt optimizați pe acel segment spațial.

Ochelarii pentru văzutul la distanță urmează un proces de realizare similar, fiind optimizați pe zona îndepărtată spațial de purtător. Evident, cele două tipuri de ochelari nu pot fi folosite pentru a trata și cealaltă problemă, deși sunt amândoi monofocali.

 

Când este recomandat să alegeți lentilele monofocale?

Ochelarii cu lentile monofocale sunt cel mai des întâlniți la persoanele care suferă de hipermetropie, o afecțiune care poate bruia atât vederea în zona imediat apropiată corpului, cât și vederea la distanță, precum și de miopie.

Ce este hipermetropia? Hipermetropia este o afecțiune oftalmologică în care imaginea văzută se formează, în mod greșit, în spatele retinei. Asta face ca imaginea să pară încețoșată.

Ce este miopia? Miopia este similară, să spunem, hipermetropiei. Însă în loc să se formeze în spatele retinei, imaginea se formează în fața sa (și nu chiar pe retină, așa cum ar fi sănătos), făcând ca imaginea să pară din nou încețoșată.

 

Lentile bifocale - la ce servesc?

Acum că am vorbit puțin despre ochelarii cu lentile monofocale și am văzut la ce ne ajută aceștia, să ne întoarcem atenția către ochelarii cu lentile bifocale. Care e scopul lor, și prin ce diferă aceste lentile ochelari de lentilele monofocale?

Ochelarii bifocali, am putea spune, sunt oarece mai avansați față de lentilele monofocale. În loc să prezinte o singură zonă de vedere, ochelarii cu lentile bifocale prezintă două zone distincte, una care servește vederii la distanță, iar una pentru vederea la apropiere (cum ar fi pentru citit). 

Știți cum unii oameni au mai multe perechi de ochelari și trebuie să le schimbe atunci când vor să privească pe geam și atunci când vor să citească? Ei bine, asta se întâmplă pentru că ei au două perechi de ochelari cu lentile monofocale. Ochelarii bifocali sunt un fel de 2 în 1 în lumea ochelarilor, permițându-i purtătorului să vadă atât la distanță cât și în apropiere.

Desigur, o pereche de ochelari bifocali va reduce costurile precum și efortul. Nu mai trebuie să țineți cont de unde ați lăsat ceilalți ochelari, și așa mai departe.

 

Când este recomandat să alegeți lentilele bifocale?

Ca și lentilele monofocale, ochelarii bifocali sunt utilizați în cazul în care o persoană suferă de miopie sau hipermetropie. Pe lângă aceste afecțiuni, ochelarii cu lentile bifocale mai sunt utilizați și de persoanele care sufereau deja de miopie, hipermetropie sau astigmatism și au fost ulterior diagnosticate cu presbiopie. 

Ce este astigmatismul? Astigmatismul este o afecțiune în care corneea devine alungită și permite reflexia luminii în mai multe puncte ale ochiului, nu doar în unul, așa cum ar fi sănătos. Asta face ca imaginea să devină neclară pentru privitor.

Ce este presbiopia? Presbiopia este o boală diferită de cele discutate până acum, deoarece nu are legătură cu refracția. Persoanele care suferă de presbiopie au probleme în vederea de apropiere, deoarece ochiul și-a pierdut puterea de acomodație. Acomodarea este procesul prin care cristalinul mărește puterea dioptrică și-și modifică forma pentru a putea vedea obiectele din apropiere. Adesea, presbiopia apare odată cu înaintarea în vârstă.

Lentile multifocale - cine și de ce?

Lentilele multifocale, numite și lentile progresive, fac parte din familia de lentile cu protecție pentru ochelari. Am putea spune că ele sunt cele mai moderne tipuri de lentile. Lentilele multifocale sunt asemănătoare ochelarilor cu lentile bifocale, răspunzând la aceleași două probleme de vedere, anume vederea la distanță și la apropiere. Ca în cazul anterior, lentilele multifocale au două zone separate de vedere, una dedicată corectării problemelor de vedere la distanță, iar alta pentru problemele vederii în apropiere. De asemenea, spre deosebire de ochelarii cu lentile bifocale, lentilele multifocaleau și o zonă „despărțitoare” care ameliorează vederea la distanță intermediară (nu prea departe, nu prea aproape).

Diferența majoră, însă, între lentilele multifocale și ochelarii bifocali este lipsa liniei despărțitoare. La ochelarii cu lentile bifocale, avem o linie chiar pe centrul lentilei care desparte cele două lentile ochelari (cea pentru vederea de apropiere și cea pentru vederea la distanță). Această linie poate avea un aspect inestetic și poate deranja câmpul vizual al purtătorului. 

Ochelarii multifocali, pe de altă parte, nu au această linie, datorită tehnologiei îmbunătățite, și creează un aspect estetic mult mai plăcut și mai lin. 

Tot datorită tehnologiei îmbunătățite, lentilele multifocale nu mai obosesc ochii la fel de tare ca lentilele bifocale și fac mai ușoară purtarea pe timp îndelungat.  

Desigur, lentilele multifocale (sau progresive) nu au numai avantaje, ci și câteva părți negative, cum ar fi prețul extrem de ridicat față de o simplă pereche de ochelari bifocali. 

Lentilele multifocale sunt recomandate, îndeosebi, persoanelor diagosticate cu presbiopie, datorită nivelului ridicat de adaptabilitate pe care-l posedă.

 

Cum ști de ce lentile ochelari ai nevoie?

Bun, deci am văzut diferența între lentile monofocale, lentile bifocale și lentile multifocale. Dar cum știm care e alegerea potrivită pentru noi? Ei bine, în primul și-n primul rând, este important să consulți medicul oftalmolog. După cum am văzut, ochelarii cu lentile monofocale sunt recomandați în alte cazuri decât cei bifocali și tot așa. Adevărul e că numai medicul oftalmolog este capabil să stabilească de ce probleme de vedere suferi și care ar fi varianta cea mai bună pentru tine. 

Alegerea dintre lentile monofocale și bifocale este una, să spunem, simplă. La urma urmei, de ce să te chinui cu lentile bifocale când tu ai doar o problemă la citit? Alegerea între lentilele bifocale și cele multifocale, în schimb, este un pic mai dificilă, și aici ar putea fi util sfatul profesionist al medicului. Desigur, alte considerente mai sunt și bugetul disponibil, opțiunile disponibile în zonă și așa mai departe.

Sfaturi utile pentru prima pereche de ochelari

Dacă urmează să porți ochelari de vedere pentru prima dată, cu siguranță ai ceva întrebări, temeri și nelămuriri. 

În primul rând, nu-ți fie teamă. Ochelarii nu schimbă atât de multe pe cât crezi.

E normal să te temi de schimbările aduse de ochelarii de vedere. Pare că nu vei mai fi niciodată același, deși nu e deloc adevărat. Ca cu orice altă schimbare ce ține de look-ul tău, vor fi necesare câteva zile în care ți se pare ciudat să ai ochelari, dar după 2-3 săptămâni, nici nu vei mai observa! 

E normal ca la început, ochiul să se simtă puțin stingher.

La urma urmei, e o schimbare majoră, iar în primele câteva zile, e normal ca ochiul să „observe” ochelarii, cum ar veni, ei nefăcând parte din firescul său.

Manevrează ochelarii bifocali/multifocali cu două mâini. 

E important să le oferi o atenție sporită ochelarilor cu două zone de vedere și să-i manevrezi cu două mâini. Altfel riști descentrarea ramei. 

Sperăm că acest articol ți-a răspuns la orice întrebare legată de tipurile de lentile ochelari disponibile. Tu ce fel de ochelari porți?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *