Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!

X

Există ochelari speciali pentru calculator?

Muunel-ochelari-protectie-lumina-albastra Muunel-ochelari-protectie-lumina-albastra

Ei bine, ei există, dar când vine vorba de ochelari de protecție pentru calculator, părerile sunt împărțite. Așa că în acest articol, ne-am propus să vorbim despre tot ce ține de ochelarii de protecție pentru calculator, părerile ce țin de aceștia, precum și cum ar trebui să-i utilizezi pentru beneficii maxime. 

Gata? Să începem.

Ce culoare au niște ochelari de protecție pentru calculator – păreri, din nou, împărțite!

Culoarea lentilelor acestor ochelari de protecție va fi diferită, în funcție de alegerea personală, dar și de producătorul ochelarilor. În general, în cazul unor ochelari de lumină albastră, părerile cele mai des întâlnite sunt că aceștia ar trebui să aibă nuanțe portocalii, aurii, arămii, sau galbene. 

Pentru a înțelege logica din spatele acestor păreri, e necesar să privim roata culorilor pentru un moment.

După cum putem vedea, culoarea albastră (albastru închis, albastru verzui, și chiar anumite nuanțe de verde și mov, toate intră la acestă categorie la care ne vom referi) se află pe partea direct opusă culorilor roșu-portocaliu, portocaliu și galben-portocaliu. Iar acesta e și motivul pentru care nuanța lentilelor de protecție va cădea în această categorie. 

Aceste nuanțe de portocaliu, aflându-se pe partea opusă de albastru, sunt capabile să neutralizeze această culoare. Iar noi asta căutăm, efectiv, când vorbim despre ochelarii de protecție pentru calculator – ceva care să neutralizeze, în mod eficient, lumina albastră emisă de ecranul digital. 

Despre lumina albastră și aspectele pozitive și negative ale acesteia, vom vorbi puțin mai târziu, dar până una alta, haide să mai vorbim puțin despre cum ar trebui să arate ochelarii de calculator.

Din ce material sunt realizați ochelarii de calculator?

Ca și în cazul ochelarilor de vedere, lentilele ochelarilor de calculator pot fi realizate din mai multe materiale. Ele nu pot fi făcute din sticlă, deoarece aceasta nu poate fi colorată cu o nuanță neutralizantă. Pe lângă acest aspect, trebuie să ne amintim că sticla este și extrem de grea, lucru care o face destul de nepractică pentru persoanele care lucrează la calculator multe ore în fiecare zi și sunt forțate să poarte astfel de ochelari pe această durată. În schimb, cei care caută ochelari de protecție pentru calculator pot alege din următoarele materiale pentru lentile:

Ce sunt ochelarii de protecție?


Plastic Premium

acesta este unul din cele mai bune materiale pentru ochelarii de protecție de calculator, deoarece plasticul este un material extrem de ușor de purtat, și poate fi realizat în nuanțe de portocaliu neutralizant. Ele sunt, totodată, și mai rezistente la spargere decât lentilele din sticlă, lucru care le oferă un alt avantaj. În același timp, lentilele din plastic sunt mai puțin rezistente la zgârieturi, motiv pentru care trebuie manevrate cu grijă și eventual ținute într-un port de ochelari special atunci când nu sunt utilizați.

Ramele din plastic
Desigur, aveți opțiunea de a vă face niște ochelari de protecție pentru calculator cu rame și lentile din plastic, iar aceasta poate fi o alegere bună, deoarece ramele din plastic sunt, la rândul lor, ușoare de purtat (chiar și pe perioade îndelungate), și de asemenea, destul de ieftine. Un avantaj al ramelor de plastic este că permit mai multă varietate, permițându-vă astfel să vă exprimați stilul propriu și să le decorați cu diferite modele neobișnuite, diamante, culori excentrice, și așa mai departe. Ca și în cazul lentilelor din același material, ramele din plastic tiind să fie mai puțin rezistente decât cele de metal și riscă să se distrugă mai ușor. De aceea, trebuie să aveți mare grijă când le manevrați.

Ramele din lemn

o alegere mai rar întâlnită, deoarece ramele din lemn trebuie realizate în regim handmade, astfel că și durează mai mult procedeul de fabricare, și este și destul de costisitor. Totuși, ramele din lemn sunt alese de unii oameni datorită eleganței și plusului de stil pe care îl oferă purtătorului. 

Ramele din metal

Adesea preferate de purtătorii de ochelari datorită greutății. Ei sunt extrem de ușor de purtat, chiar și pe perioadă îndelungată. De asemenea, în funcție de metalul ales, ei pot fi destul de ieftini (materiale precum oțelul inoxidabil sunt destul de ușor de găsit și la prețuri extrem de mici). De asemenea, metalul poate fi o alegere bună datorită rezistenței sporite (cum este cazul pentru ramele din titan, de exemplu).

Ramele din plastic


Ce este lumina albastră?

Lumina se imparte în două tipuri: cea vizibilă și cea invizibilă. În spectrul invizibil, se încadrează lumina infraroșu (IR) și lumina ultraviolet (UV). Lumina albastră, deși înrudită cu lumina ultraviolet, cade în sectorul vizibil de lumină, definit de lungimile de undă între 390 și 780 de nanometri.

Lumina albastră este un tip de lumină ce se încadrează între 390 si 500 nm și, asemeni luminii ultraviolet, poate afecta țesuturile oculare și în timp, poate duce la diverse probleme de vedere. 

Care sunt riscurile și dezavantajele luminii albastre?


Afectarea cristalinului ochiului, care poate duce la probleme de vedere cum ar fi cataracta, și care necesită intervenții chirurgicale pentru a fi corectate;
Efecte dăunătoare asupra retinei, care pot duce la degenerare maculară, aceasta fiind de două tipuri: umedă și uscată.
Forma uscată este considerată mai ușoară și are o progresie destul de lentă, însă cea umedă este mai agresivă, și poate duce la orbire în câțiva ani, sau chiar câteva luni;
Lumina albastră poate cauza insomnii, atunci când utilizăm calculatorul (sau orice ecran digital) după o anumită oră seara, deoarece dă peste cap ritmul somn-veghe.

Atunci, de ce avem nevoie de protecție? 

Când vorbim de necesitatea unor ochelari de protecție pentru calculator, părerile sunt împărțite. Unele păreri despre ochelarii de protectie pentru calculator spun că ei nu sunt necesari și sunt doar un trend trecător. În același timp, alte păreri despre ochelarii de protecție pentru calculator spun că aceștia sunt foarte necesari, deoarece ei ne ajută să evităm riscul de insomnie (atunci când îi purtăm seara și noaptea, permițându-i astfel creierului să producă melatonina necesară somnului). 

Noi suntem de părere că ochealrii de protecție pentru calculator sunt necesari, mai ales pentru persoanele care, prin prisma meseriei, sunt nevoite să petreacă mult timp (peste 4 ore) zilnic în fața ecranului de calculator.

Cum alegem ochelarii de protecție pentru calculator, păreri despre nivelul de protecție:

Când alegem ochelari de protecție pentru calculator, părerile populare sunt că trebuie să ținem cont de câteva aspecte:Filtrul de protecție împotriva luminii albastre – din păcate, încă nu există un grad de protecție standardizat pentru ochelarii de calculator (cum există în cazul ochelarilor de soare). De aceea, vă sfătuim să aveți grijă când alegeți ochelarii și să vă orientați către un grad de protecție cât mai mare. 

Stratul antireflexie – este important deoarece elimină reflexia imaginilor de pe ecran, făcând astfel imaginea mai clară și ajutând să reducă din oboseala ochilor. 

Desigur, dacă porți deja ochelari, trebui să ții cont și de dioptriile ce-ți sunt necesare. Iar dacă vrei să-i porți și pe post de ochelari de soare, asigură-te că sunt dotați cu un filtru UV!

Testul ochelarilor de calculator

Când cumperi ochelari de protecție pentru calculator părerile noastre sunt că ar trebui să-i testezi. Iată cum. Privește imaginea de mai jos fără ochelari, și apoi din nou, cu ochelari. 

Dacă ei chiar protejează împotriva lumini albastru, pătratul albastru ar trebui să pară negru.

Încă mai căutați perechea perfectă?

Vizionați oferta noastră de rame și lentile de calitate superioară.

×

Selectați locația dvs.