Protecție UV și categorii de filtre pentru ochelarii de  de vedere (Filtru UV400)

| 30.12.2020

E foarte bine să ai o viață activă, să petreci mult timp pe-afară, dar și la calculator. Să fii, cu alte cuvinte, versatil. Dar e foarte important să te protejezi, iar aici vorbim îndeosebi despre ochi. Singurii pe care-i ai, și bieții de ei, și așa munciți din greu. Foarte probabil că ai observat deja, mai ales după o zi lungă la birou, că ochii tăi devin uscați, obosiți, iar tot ce mai vrei să faci e să te trântești în pat, să închizi ochii și să dormi.

filtru de ochelari

Nu e tocmai bine, așa că în acest articol, vom vedea ce poți face tu ca să-ți protejezi ochii.

În primul rând, ce e lumina albastră?

Lumina albastră este unul din motivele principale pentru care te dor ochii la sfârșitul zilei. Lumina albastră este emisă de soare, dar și de aparatele digitale, cum ar fi smartphone-ul, laptop-ul și așa mai departe. Scopul ei este să alerteze creierul că este încă zi și că trebuie să producă în continuare energie. În vremuri de demult, lumina soarelui te ținea alert, pregătit să te aperi de animale sălbatice și gata să mai treci peste o zi. 

Astăzi, ea te ține treaz în continuare, chiar dacă uneori prea mult.

Vezi tu, prea multă lumină albastră afectează ritmul circadian, ciclul somn-veghe, și poate duce la insomnie cronică. Mai mult, lumina puternică emisă de soare și de ecran pătrunde prin ochi până în spate, la retină, și în timp, duce la degenerare maculară și probleme de vedere.

Razele UV afectează retina?

Da, razele UV afectează atât pielea cât și retina! De aceea, ochii tăi au nevoie de protecție adecvată, prin intermediul ochelarilor de soare. Știi cum cumperi protecție solară când pleci la mare? Exact așa, trebuie să îți protejezi și ochii, altfel expunerea la soare poate duce la degenerare maculară, și în timp, probleme de vedere. 

Intră pe scenă ochelarii de protecție.

Ai mai auzit, cu siguranță despre ochelarii speciali pentru ski, pentru condus sau pentru calculator. Deși aceștia nu au dioptrii speciale, ei sunt considerați tot ochelari de vedere, deoarece îți permit să vezi mai bine în situații dificile, protejându-ți în același timp ochii. 

Care e diferența între ochelari de ski, ochelari de condus și ochelarii de ecran?

Pe scurt, diferența stă în categoria filtrului și nivelul de protecție, lucru pe care-l vom vedea puțin mai jos. Ochelarii de ski, spre exemplu, se bucură de un filtru extrem de puternic și tind să fie destul de întunecați. Filtrul lor este adaptat special pentru a-ți proteja ochii de suprafețele ce reflectă lumina soarelui, cum ar fi zăpada (în această categorie intră de-asemenea apa și nisipul). Reflexia luminii de pe zăpadă poate surprinde ochiul într-un mod neplăcut și poate fi chiar mai puternică decât lumina directă, ducând astfel la probleme de vedere. Ochelarii de ski nu sunt recomandați pentru condus sau pentru uzul calculatorului deaorece filtrul puternică obturează prea mult vederea (iar în cazul condusului, te pot pune în pericol).

Ochelarii de condus au un filtru mai slab și sunt, de multe ori, colorați, pentru a neutraliza farurile puternice de noapte ale mașinilor care vin din cealaltă direcție. Ochelarii pentru condus sunt, de asemenea, construiți în așa fel încăt să lumineze lumea din jur și să te ajute să vezi mai bine pe timp de noapte.

Nu în ultimul rând, ochelarii pentru calculator sunt, la rândul lor colorați (de-obicei galben, auriu, portocaliu sau verde) pentru a neutraliza lumina albastră emisă de ecran și pentru a le permite ochilor să facă un efort redus.

Care sunt categoriile diferite de filtru de protecție?

filtru de ochelari

Am tot vorbit de ce filtru de ochelari e folosit în realizarea acestor ochelari, dar care sunt categoriile diferite de filtru și prin ce se diferențiază ele?

Diferitele categorii pe care le vei întâlni mai jos se referă la nivelul de protecție împotriva razelor UV, responsabile de distrugerea ochiului și a pielii și emise, desigur de soare. Printre acestea, avem razele UVC (cele mai puternice, însă complet absorbite de atmosferă), UVB (puțin mai domoale, și ele un pericol, dar de-asemenea, absorbite în mare parte de atmosferă) și nu în ultimul rând, UVA (cele mai puțin puternice, însă de distanță lungă, care afectează cel mai tare oamenii). 

Printre aceste raze, numărăm și spectrul luminii albastre emise de soare și calculator, ce călătorește pe o lungime de undă de 380-500 nanometri (destul de mult). 

Categoria 0 – transmite între 80% și 100% din lumina soareluiacești ochelari sunt folosiți pentru a proteja de praf, dar nu și de soare.

 

Categoria 1 – transmite între 43% și 80% din lumina soarelui sunt lentile ușor colorate, ce protejează ochiul doar foarte vag.

 

Categoria 2 – transmite între 18% și 43% din lumina soareluiaici se încadrează ochelarii de condus. Lentilele sunt ușor colorate și oferă o protecție medie (dar nepotrivită pentru soarele puternic).

 

Categoria 3 – transmite între 8% și 18% din lumina soarelui asta e categoria în care se încadrează marea majoritate a ochelarilor de soare și protejează adecvat ochii, chiar și de soarele puternic.

 

Categoria 4 – transmite între 0% și 8% din lumina soarelui în această categorie se încadrează ochelarii de ski și sunt recomandați doar în condiții extreme (la zăpadă, în deșert, etc.).

 

Ochelarii cu filtru UV 400: mulți ochelari de soare sunt marcați ca UV 400. Numărul se referă la lungimea de undă de care te protejează, anume 400 de nanometri. Acești ochelari te vor proteja de lumina albastră și razele UV de la soare și sunt cei mai potriviți pentru majoritata populației.

Orice ochelari pot fi adaptați și cu filtru special de protecție: ochelari de vedere, ochelari de citit, poți fi protejat oricând, însă trebuie să vorbești cu un producător acreditat, pentru a te asigura că achiziționezi un produs de încredere!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *