Ghid complet de ochelari de vedere

| 01.11.2020

E destul de supărător să mergi la doctorul oftalmolog și să auzi că trebuie să îți pui ochelari. Nu ne imaginăm cum ar putea arăta viața noastră cu ochelari, de obicei pentru că deja ne-am creat o impresie despre noi fără ochelari. Iar această imagine se va schimba radical când ne punem ochelari. Sau cel puțin așa ni se pare. Adevărul e că ochelarii nu schimbă decât vederea, anume te ajută să vezi mai bine. Altfel, nu schimbă nici opiniile celorlalți, nici imaginea ta în mod radical.

ochelari protectie calculator

Acum că am scos problema asta din ecuație, haideți să discutăm puțin despre cum alegi ochelarii de vedere potriviți pentru tine.

Rame de ochelari de vedere

Când trebuie să-ți pui ochelari, medicul nu stabilește decât dioptriile și calitățile lentilei. Restul depinde de tine. Când alegi ramele pentru ochelarii de vedere, ține cont de:

  • Poți avea rame din ce material vrei tu. Plasticul este un material la modă deoarece îți permite să imprimi orice model pe ramele ochelarilor și îți dă un aspect funky. Metalul este un alt material foarte la modă deoarece e ușor de purtat și rezistent. De asemenea, poți opta pentru niște rame de lemn care iarăși sunt durabile și arată și bine.
  • Forma feței. O față în formă de inimă arată bine cu niște ochelari mici și rotunzi sau cu unii dreptunghiulari. O față dreptunghiulară, în schimb, arată bine cu ochelari rotunzi sau ovali. O față rotundă este complimentată de niște ochelari doar cu jumătate de ramă și mai pătrați.

Lentile de ochelari de vedere

Urmează apoi alegerea lentilei. Doar pentru că doctorul a stabilit câteva aspecte, asta nu înseamnă că nu ai o alegere.

 

  • Lentile rezistente la zgârieturi. S-ar putea să fie nevoie ca ochelarilor tăi să li se adauge un strat în plus ca să le dea mai multă rezistență în cazul unei lovituri, dar merită.
  • Lentile antireflex. Lentilele antireflex au un efect polarizant și blochează reflexia puternică a luminii, astfel că nu te mai confrunți cu acea impresie de orbire temporară când vezi faruri puternice sau lumina soarelui.
  • Lentile anti-ceață. O problemă mare atunci când porți ochelari o constituie încețoșarea acestora când treci de la cald la rece și invers. Astăzi, poți cere să li se adauge ochelarilor tăi un strat special anti-ceață.

 

Pot avea ochelari de vedere și de soare?

Da, dacă îți dorești, îți poți face la comandă niște ochelari de purtat afară care să fie speciali pentru problemele tale de vedere, dar să te și protejeze împotriva razelor UV ale soarelui.

 

Ochelari de vedere – preț

E greu de estimat costul final al ochelarilor tăi de vedere. Acesta va depinde foarte mult de firmă, calitatea materialelor, precum și ce straturi extra dorești să incluzi. O pereche de ochelari de vedere poate costa doar 30 de lei, sau poate ajunge la mii de lei.