Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!

X

În ce constă un consult oftalmologic?

Cum-Sa-Ajustezi-Ochelarii- Cum-Sa-Ajustezi-Ochelarii-

Este recomandat să mergi la un consult oftalmologic cel puțin o dată pe an pentru a te asigura că nu e nimic în neregulă cu ochii tăi. Ca în orice alt domeniu ce ține de sănătatea personală, cu cât se descoperă un defect oftalmologic mai devreme, cu atât efectele sunt mai puțin severe și cu atât este mai ușor de ținut sub control.

Unele tipuri de persoane sunt încurajate să meargă la consult în mod deosebit, anume oamenii cu o predispoziție genetică spre anumite afecțiuni oculare (cum ar fi astigmatismul sau miopia), precum și cei care petrec mult timp în fața ecranelor digitale.Ecranele digitale, prin lumina albastră puternică emisă, pot crește riscul unor probleme de vedere, și pot duce în timp la degenerare maculară, care la rândul său, poate duce la pierederea completă a vederii centrale. Iar cu cât mergem mai des la un examen oftalmologic, cu atât avem mai multe șanse de a „prinde” astfel de probleme din timp și de a le trata corespunzător.

Cum se desfășoară un control oftalmologic?

Foarte mulți oameni au o frică nejustificată de a merge la control oftalmologic, iar în mare parte, această frică se datorează faptului că ei nu știu cu exactitate ce se întâmplă în cadrul unei astfel de vizite.

Următoarele informații le prezentăm cu ajutorul și mulțumirile de rigoare seciei Oftalmologie Regina Maria. 

  • Autorefractometria

Autorefractometria este procesul în cadrul căreia medicul oftalmolog măsoară dioptriile potrivite pentru copiii de la 3 ani în sus, cât și pentru tineri sau adulți. Acest procedeu se realizează cu ajutorul unui refractometru portabil sau dioptron. Autorefractometria este extrem de utilă persoanelor care utilizează în mod excesiv ecranele digitale. Acestora li se administrează niște picături speciale ce au ca rol dilatarea pupilei, după care se reface testul de autorefractometrie. După acest procedeu, e normal ca vederea să fie puțin încețoșată și să vedeți lucrurile ușor distorsionat pentru câteva ore, dar nu este ceva ce ar trebui să vă îngrijoreze.

  • Determinarea acuității vizuale

Acesta este fragmentul din orice consult oftalmologic pe care îl recunoaștem cu toții, fie din copilărie, fie din filme. Pentru determinarea acuității vizuale, medicul oftalmolog vă va ruga să citiți niște cifre și litere de pe un panou aflat la o anumită distanță de locul dumneavoastră (în general, cam 3-4 metri de pacient). Panoul este unul luminat special, iar literele și cifrele de pe acesta sunt de mărimi diferite, devenind progresiv mai grele de citit pe măsură ce se micșorează.

O parte mai puțin cunoscută a acestui pas din controlul oftalmologic este citirea unui panou similar, doar că aflat la 30-40 de centimetri de pacient. Acest procedeu determină acuitatea vederii de apropiere.

  • Biomicroscopia

În această bucată a unui examen oftalmologic, sunt examinate corneea, irisul, conjunctiva, cristalinul și camera anterioară a ochiului pacientului, precum și reflexele oculare, canalele lacrimare și pleoapele.

Uneori, în cadrul biomicroscopiei, medicul poate să utilizeze un colorant special, injectat într-o venă de la mână, pentru a vedea mai ușor niște eventuale traumatisme la nivelul ochiului.

ochelari protectie laptop protectie uv


  • Examinarea fundului de ochi

Desigur, odată ce a examinat cum trebuie partea din față a ochiului, medicul oftalmolog va trece la partea din spate ce cuprinde retina, macula, coroida, nervul optic și vasele de sânge. Examinarea fundului de ochi se poate face prin mai multe metode, anume cu oftalmoscopul direct sau indirect, sau cu ajutorul unor lentile speciale (78D sau 90D). 

  • Măsurarea tensiunii oculare

Aceasta se măsoară prin atingerea directă sau indirectă a ochiului, după ce i s-a administrat un anestezic în prealabil (pentru atingerea directă). În cazul atingerii indirecte, medicul oftalmolog va folosi un aparat special pentru a lansa un jet de aer către ochiul pacientului. În atingerea directă, el va atinge cu un instrument special din silicon ochiul. Există și o a treia opțiune, anume utilizarea unui tonometru portabil, care face procedeul mai puțin invasiv (de aceea este utilizat îndeosebi la copii).

În funcție de simptomele prezente și de părerea profesională a medicului oftalmolog, acesta poate decide să facă sau să ceară anumite teste în plus (cum ar fi ecografia oculară, perimetria computerizată, etc.), pentru a putea diagnostica cu acuratețe problema de vedere a pacientului.

ochelari de soare protectie uv-muunel-eyewear barbati

Pașii următori

Odată ce medicul oftalmolog a identificat problema respectivă, acesta vă va sfătui în privința următorilor pași ce trebuie luați. El vă va putea prescrie, în urma acestui consult oftalmologic, lentilele necesare (monofocale, bifocale, subțiate, ș.a.m.d.) și vă poate instrui în privința frecvenței următoarelor examene oftalmologice, precum și a stilului de viață ce trebuie urmat de acum încolo.

În anumite cazuri, când lentilele de corecție nu sunt suficiente pentru a repara o problemă oculară (cum ar fi în cazul degenerării maculare), medicul oftalmolog vă poate îndruma către alte tipuri de terapie, cum ar fi terapia laser, care să vă ajute să țineți sub control problema sau chiar să eliminați cauza problemei.

Concluzie

După cum tocmai am văzut, nu are de ce să vă fie frică de un consult oftalmolgic, deoarece el este simplu, nedureros și foarte puțin invaziv. Teama și evitate acestui necesar consult oftalmologic poate permite dezvoltarea și agravarea unor probleme oftalmologice, chiar până în punctul în care ele nu mai pot fi corectate decât prin intervenție chirurgicală, așa că tot mai bun e un consult scurt și lejer decât o operație serioasă.

Încă o dată, vă recomandăm secția de Oftalmologie Regina Maria pentru consultul dumneavoastră oftalmologic, datorită profesionalismului și experienței în domeniu. 

Când ai fost ultima oară la consult oftalmologic? Cum a fost?

Cauți ochelari protectie uv?

Vezi oferte rame de ochelari – Muunel

×

Selectați locația dvs.