Îngrijirea adecvată a ochelarilor de vedere: Cum se curăță și se păstrează ochelarii?

| 30.04.2021

Îngrijirea adecvată a ochelarilor de vedere: Cum se curăță și se păstrează ochelarii?

Dacă purtați ochelari, probabil recunoașteți cât de iritant este să aveți lipita murdărie, urme sau grăsime pe lentile. Și dincolo de a fi enervant, poate provoca tulburări oculare și dureri de cap.

Mai mult, bacteriile sunt mai susceptibile să crească pe ochelari care nu au mai fost curățați de ceva vreme. Încurajarea germenilor într-o zonă sensibilă, cum ar fi nasul și ochii, prezintă riscuri.

Curățarea ochelarilor de vedere zi de zi este cea mai bună modalitate de a păstra aspectul excelent și de a preveni zgârieturile obiectivelor și alte deteriorări ale ochelarilor.

 Dar există o modalitate corectă – și o mulțime de modalități greșite – când vine vorba de curățarea ochelarilor.

Cum să vă curățați ochelarii de vedere

Urmați aceste sfaturi pentru a vă curăța lentilele de ochelari și rame, fără riscul de a zgâria lentilele sau de a provoca alte daune. Aceste sfaturi de curățare vă vor ajuta să vă păstrați atat ochelarii de soare, ochelarii de protecție calculator cat și ochelarii de vedere în formă excelentă.

1. Spălați-vă și uscați-vă bine mâinile.

Înainte de a vă curăța ochelarii, asigurați-vă că mâinile sunt libere de murdărie, loțiune și orice altceva care ar putea fi transferat pe lentile. Utilizați săpun fără loțiuni sau lichid de spălat vase și un prosop curat, fără scame, pentru a vă curăța mâinile.

 2. Clătiți-vă ochelarii sub un jet ușor de apă călduță de la robinet.

Astfel veți elimina praful și alte resturi, care vă pot ajuta să evitați zgârierea lentilelor atunci când le curățați. Evitați apa fierbinte, care poate deteriora unele acoperiri ale lentilelor de ochelari.

 3. Aplicați o picătură mică de lichid de spălat vase fără loțiuni pe fiecare lentilă.

Majoritatea lichidelor de spălat vase sunt foarte concentrate, deci folosiți doar o cantitate mică. Sau, în schimb, aplicați o picătură sau două pe vârful degetelor.

4. Frecați ușor ambele părți ale lentilelor și toate părțile cadrului timp de câteva secunde.

Asigurați-vă că curățați fiecare parte, inclusiv tampoanele pentru nas și capetele tâmplelor care se odihnesc în spatele urechilor. De asemenea, curățați zona în care marginea lentilelor se întâlneste cu rama – aici se acumulează frecvent praf, grasimi și resturi de piele.

Cum să vă curățați ochelarii de vedere
Clătiți bine ambele părți ale lentilelor și rama.

5. Clătiți bine ambele părți ale lentilelor și rama.

Dacă nu eliminați toate urmele de săpun, veți provoca murdărirea lentilelor atunci când le veți usca.

6. Agitați ușor ochelarii pentru a elimina cea mai mare parte a apei din lentile.

Inspectați cu atenție lentilele pentru a vă asigura că sunt curate.

7. Uscați cu atenție lentilele și rama cu un prosop curat, fără scame.

Utilizați un prosop de vase care nu a fost spălat cu un balsam preferabil de pânză sau o laveta microfibra.

Un prosop de bumbac pe care îl folosiți pentru a curăța sticlăria fină este o alegere bună. Asigurați-vă că prosopul este perfect curat.

Murdăria sau resturile prinse în fibrele unui prosop vă pot zgâria lentilele; iar uleiul de gătit, pielea moartă sau loțiunea din prosop îi vor murdări.

8. Inspectați din nou obiectivele.

Dacă rămân urme sau pete, îndepărtați-le cu o cârpă curată din microfibră – aceste cârpe fără scame sunt disponibile în majoritatea magazinelor de optică sau a fotografiilor.

Pentru curățarea retușurilor ochelarilor, atunci când nu aveți la dispoziție consumabilele de mai sus, încercați șervețele de curățare pentru lentile de unică folosință, ambalate individual, preumezite.

Acestea sunt formulate special pentru utilizarea pe lentilele de ochelari.

Acest lucru ne aduce la un subiect foarte important - ce NU trebuie să folosiți pentru a vă curăța ochelarii.

NU vă folosiți o bucata din cămașă,bluza sau tricou sau altă cârpă pentru a vă curăța ochelarii, mai ales când lentilele sunt uscate. Acest lucru vă poate zgâria lentilele.

  • NU folosiți saliva pentru a vă uda lentilele.
  • NU folosiți produse de curățat geamuri sau suprafețe pentru curățarea ochelarilor. Aceste produse au ingrediente care pot deteriora lentilele și acoperirile pentru ochelari de vedere, precum acoperirea antireflexivă.
  • NU folosiți prosoape de hârtie, șervețele,sau hârtie igienică pentru a vă curăța lentilele. Acestea vă pot zgâria sau murdări lentilele sau le pot lăsa pline de scame.
  • NU încercați să „eliminați” o zgârietură în lentile. Acest lucru nu face decât să înrăutățească situația.

Dacă apa de la robinet nu este disponibilă pentru a clăti lentilele înainte de a le curăța, utilizați o mulțime de spray de curățat pentru ochelari pentru a îndepărta praful și alte resturi înainte de a șterge lentilele uscate.

Când să vă curățați ochelarii profesional

Dacă obiectivele dvs. sunt în formă bună, dar tampoanele pentru nas sau alte componente ale cadrului au devenit imposibil de păstrat curate, consultați medicul de ochi sau persoana care v-a vândut ochelarii.

Uneori, ochelarii pot fi curățați mai amănunțit cu un dispozitiv de curățare cu ultrasunete, iar tampoanele pentru îngălbenirea nasului pot fi înlocuite cu altele noi. Dar nu încercați aceste remedieri acasă – consultați un profesionist.

Folosiți o cutie de depozitare

Lentilele pentru ochelari se pot zgâria cu ușurință dacă nu reușiți să le păstrați undeva în siguranță. Aceasta include și când le scoateți de pe ochii înainte de culcare.

Păstrați întotdeauna ochelarii de vedere într-o cutie de depozitare curată și nu-i așezați NICIODATĂ pe o masă sau un blat cu lentilele orientate în jos.

Dacă nu aveți la îndemână o carcasă pentru ochelari, așezați-vă ochelarii cu capul în jos cu tâmplele deschise – undeva în siguranță.

Ochelarii nu durează pentru totdeauna

Toate lentilele de ochelari vor primi câteva zgârieturi de-a lungul timpului de la utilizarea normală și expunerea la mediul înconjurător – și de la căderea sau deplasarea ocazională.

Atunci când cumpărați ochelari de vedere, adresați-vă medicului oftalmolog sau agentului de ochelari despre garanțiile anti-zgârieturi pentru lentilele dvs. Acest lucru este deosebit de important pentru ochelarii de vedere pentru copii sau dacă purtați ochelari în condiții de praf.

Urmarea sfaturilor de mai sus este cea mai bună modalitate de a vă păstra ochelarii curați și fără zgârieturi cât mai mult timp posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *