Lentile împotriva luminii albastre: un ghid

| 15.11.2020

Ai auzit cu siguranță că lumina albastră este un pericol pentru sănătatea ta. Acum întrebarea e – cum? Ce anume face această lumină de ne afectează atât de rău și cum putem combate efectele sale?

 

Ei bine, stai fără grijă, deoarece în acest articol, vorbim despre ce înseamnă lumina albastră, de ce nu e bună pentru tine și cum te pot apăra lentilele speciale.

ochelari de protectie pentru calculator

Cum funcționează lumina albastră?

Precum soarele, ecranul digital emite o varietate de raze de lumină, de toate culorile și nuanțele, iar tu formezi imagini în mintea ta cu ajutorul acestor raze. Și în funcție de lungimea de undă, raza de lumină e mai mult sau mai puțin puternică.

 

Exemplu: Lumina portocalie are o lungime de undă destul de ridicată (până la 700 de nanometri), ceea ce înseamnă că nu ne afectează ochii prea tare, deoarece e relativ slabă. Pe de altă parte, lumina albastră are o lungime mult mai scurtă (în jur de 400-500 de nanometri), ceea ce o face să fie mult mai intensă.

 

Scopul luminii albastre emise de soare este să ne trezească și să inhibe producția de melatonină în creier, însă cu cât ne expunem mai mult la ea, cu atât punem în pericol ritmul circadian și ajungem să dăm în insomnie.

 

Ochelari de protecție pentru calculator – cum funcționează?

Pentru a te feri de efectele nocive ale luminii albastre, e indicat să porți ochelari de protecție dacă petreci mult timp în fața ecranului. Aceștia conțin niște lentile speciale care blochează parțial pătrunderea luminii albastre (un nivel de protecție între 30% și 90% este considerat ideal).

 

Aceștia te ajută și să vezi mai clar (cel puțin la distanțe scurte), lucru care îți permite să-ți odihnești mai bine ochii. Dacă nu trebuie să te concentrezi la fel de mult pe cuvintele de pe ecran, poți să relaxezi ochii mai mult, astfel că după o zi de purtat ochelari de protecție pentru calculator, ochii tăi sunt mai odihniți decât dacă nu i-ai fi purtat și ai fi privit direct ecranul.

 

Ce culoare au ochelarii împotriva luminii albastre?

Ochelarii de protecție pentru calculator pot avea mai multe culori, de la lentile transparente, la ochelari portocalii. Important e ca lentilele în sine să fie concepute în așa fel încât să conțină un strat de protecție care acționează drept scut între ochii tăi și sursa de lumină albastră.

 

De departe cei mai populari ochelari de protecție sunt, însă, aceia cu o nuanță arămie sau portocalie.

Culoarea portocaliu se află la polul opus al roții culorilor de culoarea albastră, astfel că oferă cea mai serioasă și completă protecție împotriva luminii albastre.

 

Ce altceva poți face pentru a te proteja de lumina albastră?

Îți recomandăm să investești într-o pereche de ochelari pentru calculator de calitate și să-i porți când stai la calculator. De asemenea, ar fi indicat să faci pauze (fie la 20 de minute, sau măcar din oră în oră) și să-ți concentrezi privirea pe altceva. Lacrimile artificiale, de asemenea, pot să ajute dacă suferi de ochi uscați și obosiți.