Lentilele de contact: Ghidul complet al începătorului

| 06.01.2021

Nu toată lumea își dorește să poarte ochelari și înțelegem asta. Unii  aleg să nu poarte ochelari din considerente estetice. Și deși credem că există ochelari potriviți pentru fiecare față, e dreptul fiecăruia să aleagă pentru el.

Apoi există oameni care aleg să nu poarte ochelari de vedere din cauza job-ului sau pentru că pur și simplu îi incomodează în activitățile de zi cu zi. 

lentilele de contact

Din fericire, pentru toți acești oameni, s-a inventat o alternativă ușoară, utilă și plăcută, anume lentilele de contact. 

În acest articol, vom discuta despre tot ce trebuie tu să știi despre această invenție minunată. Așa că să-i dăm drumul!

În primul rând, există vreo diferență între lentile de contact vs ochelari de vedere?

Ne întreabă multă lume asta, așa că ne-am propus să răspundem la întrebare o dată și pentru totdeauna. Mulți oameni sunt de părere că ochelarii de vedere sunt și vor rămâne metoda mai bună de a corecta problemele de vedere.

Dar studiile îi contrazic. Un studiu din 2010 a comparat uzul lentilelor de contact cu cel al ochelarilor de vedere, mai ales în rândul tinerilor și al copiilor. Studiul a concluzionat că ambele sunt metode bune și eficiente de a corecta problemele de vedere, chiar dacă eficiența lor depinde, în oarecare măsură, de durata purtării. 

Lentilele de contact dor?

Motivul pentru care foarte mulți oameni sunt speriați de lentilele de contact este concepția aceasta că ele ar durea când le aplici. Însă lentilele aplicate corect (vom discuta imediat despre metoda potrivită de aplicare) nu ar trebui să doară absolut deloc. S-ar putea să fii conștient de ele la început, mai ales dacă nu ai mai purtat lentile până acum, dar așa se întâmplă și în cazul ochelarilor de vedere, după care te obișnuiești cu ele.

Care sunt beneficiile lentilelor de contact?

Există numeroase avantaje (dar și dezavantaje) asociate purtării lentilelor de contact. 

Lentilele de contact nu se aburesc niciodată și îți oferă un câmp vizual complet.

O mare problemă a ochelari de vedere este că se aburesc foarte des, mai ales la temperaturi scăzute, sau mai nou, atunci când porți masca de protecție anti Covid-19. Lentilele de contact nu au acest dezavantaj. De asemenea, ele nu îți obturează câmpul vizual, așa cum fac ramele ochelarilor, lucru care îți permite să realizezi numeroase activități mai ușor.

Lentilele îți permit să porți ochelari de soare sau de protecție

Desigur, și purtătorii de ochelari au opțiuni, cum ar fi ochelarii de soare tip clip-on, sau realizarea unor ochelari speciali de soare care să încorporeze și dioptriile necesare. Însă mult mai ușor este să porți lentile de contact și să poți cumpăra ochelari de soare la fel de ușor ca cei care nu poartă ochelari de vedere.

Ochelarii de vedere nu se potrivesc întotdeauna stilului vestimentar, însă lentilele da

Ți s-a întâmplat, poate, să vrei să te îmbraci la costum, dar ochelarii de vedere să nu se „pupe” deloc cu ținuta. Ei bine, când porți lentile de contact, nu ai această problemă. 

Scot ochii și machiajul în evidență

O problemă cu care se confruntă doamnele purtătoare de ochelari este că machiajul nu este așa de vizibil precum și-ar dori, din cauza ochelarilor. Ei bine, lentilele de contact îți permit să te aranjezi cum vrei, fără să obtureze în vreun fel look-ul tău.

Acestea fiind spuse, lentilele de contact sunt adesea considerate mai dificile de purtat și necesită o îngrijire mai mare decât ochelarii de vedere. Lentilele de contact pot, de asemenea, duce la probleme cu ochii (în cazuri rare) și vor fi mai costisitoare pe termen lung.

Cum cumperi lentilele de contact?

Sigur, cam știm cum arată procesul de achiziție al ochelarilor de soare, însă ce trebuie să știi atunci când pleci la cumpărături după lentile?

Bineînțeles, în primul și-n primul rând, e important să menționăm: cumpără lentilele de contact și accesoriile aferente doar din magazine acreditate de specialitate. Prin „acreditate”, ne referim la magazine care au primit aviz de la Ministerul de Sănătate că pot funcționa ca atare. Atenție – nu te încrede în orice afacere super pe care o găsești pe Internet, pentru că riști să cumperi un produs contrafăcut, sau de calitate inferioară.

Câteva lucruri la care ar trebui să fii atent când cumperi lentilele de contact: 

  • Ai grijă ca lentilele să se încadreze în parametrii potriviți. Ce înseamnă asta? Ei bine, când ai fost la consult, medicul tău oftalmolog ți-a prescris, cu siguranță, un tip anume de lentilă, cu o anumită curbură și așa mai departe. Când achiziționezi lentilele de contact, asigură-te că acestea se potrivesc, în exactitate, parametrilor tăi. Chiar și o diferență de 0.2 în curbura lentilei poate agrava problemele de vedere.
  • Ca la orice altceva, verifică data de expirare. Da, poate că nu te-ai gândit la asta, dar chiar și lentilele de contact expiră. Atunci când le achiziționezi, lentilele de contact ar trebui să aibă o perioadă de valabilitate care să depășească perioada de purtare (3-6 luni, după caz). Purtarea unor lentile ce se apropie de data de expirare poate creea disconfort, dureri și chiar ulcerații. 
  • Niște lentile de calitate au o transmisibilitate de oxigen cât mai mare. Ea se referă, bineînțeles, la nivelul de oxigen ce pătrunde la ochi în timp ce le porți.
  • Nu în ultimul rând, verifică garanția! Ideal ar fi să nu ai nevoie de ea, dar tot e bine să fii precaut. Numai un produs ieftin și de proastă calitate nu are o garanție, iar acum chiar nu e momentul să faci economie.

Ce altceva ar trebui să mai cumperi, în afară de lentilele de contact?

Desigur, cel mai important lucru sunt lentilele de contact, însă nu trebuie să uiți nici de celelalte accesorii, cum ar fi… 

Soluția de curățare și întreținere, pe care o vei folosi să cureți lentila înainte de aplicare, precum și pentru menținerea lentilei pe parcurs. Fără aceasta, nu poți utiliza lentilele de contact în siguranță, așa că nu uita de ea când ești la magazin. Soluțiile de curățare pot fi pe bază de peroxid și este recomandat să lăsați lentilele în soluție minim 8 ore înainte de aplicare. Atenție, însă, nu aplicați lentila imediat după ce ați scos-o din peroxid, deoarece aceasta poate rezulta în arsuri grave. Pe lângă soluția de peroxid, mai există și cea multifuncțională care, precum cea de peroxid, este compatibilă cu toate tipurile de lentile moi.

 

Lenscase-ul este cutiuța pe care o veți folosi să păstrați lentilele, precum și pentru a le „înbăia” în soluția de curățare. Deși lenscase-ul poate fi folosit, ideal ar fi să-l schimbați de fiecare dată când schimbați perechea de lentile. 

(Opțional) Lacrimile artificiale sunt recomandate pentru purtătorii de lentile de contact care se confruntă cu ochi uscați și sensibili. Atenție, însă, deoarece utilizarea lacrimilor artificiale pe o perioadă îndelungată poate da dependență. 

Cum se pun lentilele de contact în ochi?

lentilele de contact

Lentilele în sine nu au niciun motiv să doară, însă asta depinde în mare măsură și de cum le aplici. O aplicare bruscă sau greșită poate face ca lentilele să te doară, și mai rău, poate duce la infecții. Așa că înainte să încerci, e important să afli care este metoda corectă de aplicare a lentilelor de contact.

În primul rând, spală-te pe mâini.

Este super important să nu îți atingi niciodată ochii cu mâini murdare. În general, fața trebuie evitată atunci când ești murdar pe mâini, cu precădere ochii, aceștia fiind mai sensibili, și implicit, mai predispuși la diverse infecții și probleme. 

Așa că spălați-vă pe mâini bine cu un săpun simplu. Evitați săpunul lichid, deoarece acesta poate rămâne pe mâini și poate contamina lentila.

Sfat: Dacă aveți ochii machiați, desigur, demachiati-vă înainte de a aplica lentilele. Altfel, riscați să băgați machiaj în ochi și iarăși facilitați infecțiile. 

Se recomandă să începeți cu același ochi de fiecare dată.

Poate că nu știați asta, dar lentilele de contact sunt ușor diferite, există o lentilă dreaptă și o lentilă stângă, cam ca la pantofi. De aceea, experții recomandă să începeți întotdeauna cu același ochi (indiferent care) când aplicați lentilele, precum și să deschideți pachetul din aceeași parte, ca să știți care lentilă e care. 

Balansați lentila pe buricul degetului arătător.

Aveți întotdeauna mare grijă cum manevrați lentilele. Încercați să nu le atingeți mai mult decât e strict necesar, pentru a limita riscul de infecție. Aveți, totodată, grijă ca lentila să nu cadă, deoarece e foarte greu de găsit odată pierdută.

Lentila stă corect pe deget atunci când se curbează ușor în sus, ca un fel de bol. Așa o veți aplica pe ochi.

Dar mai întâi, trebuie curățată.

Folosiți loțiunea de igienizare specială pentru lentile. Urmând instrucțiunile acesteia, curățați cu grijă lentila. Gata, ea este pregătită. 

Aplicați cu grijă.

Când vă puneți lentilele de contact, trebuie să țineți cu cealaltă mână de pleoapa superioară, ca ochiul să nu clipească din reflex (exact ca atunci când aplicați picături de ochi). Privind spre lentilă, sau ușor într-o parte (în funcție de cum vă e mai comod), aplicați lentila pe ochi. 

Clipiți.

Clipiți de câteva ori pentru a obișnui ochiul cu lentila si pentru a vă asigura că totul este la locul lui. Dacă nu simțiți niciun disconfort, puteți merge mai departe la ochiul următor. Dacă simțiți o ușoară jenă în ochi atunci când clipiți, iar aceasta nu dispare după câteva minute, scoateți lentila și încercați din nou după o scurtă pauză.

Nu, lentilele nu „se vor duce-n spate”. Foarte multă lume suferă de această spaimă, că lentila va aluneca în decursul zilei și se va strecura în spatele ochiului. Însă membrana conjunctivală stă în calea lor și efectiv nu lasă să se întâmple așa ceva. 

Așa că nu, lentilele de contact nu alunecă, nu cad și nici nu rămân blocare în ochi.

S-ar putea ca prima oară să aveți probleme cu aplicarea lentilelor. Se întâmplă, dar noi vă sfătuim să nu renunțați. Dați-le ochilor o pauză și încercați din nou a doua zi. Pe măsură ce acumulați experiență, aplicarea lentilelor va deveni la fel de banală precum pusul ochelarilor!

Întreținerea și curățarea lentilelor

Am vorbit puțin mai devreme despre soluțiile de curățare pentru lentilele de contact, însă ar fi cazul să-ți mai spunem câte ceva despre acestea. De exemplu, cum știi care ți se potrivește? 

 

Ei bine, această decizie îi va aparține, în mare, medicului de specialitate care te va îndruma nu numai către niște lentile bune, dar și spre soluția potrivită nevoilor tale. Soluțiile pe bază de peroxid sunt bune la dezinfectarea în profunzime a lentilei, dar trebuie lăsate să acționeze multe ore (ideal ar fi peste noapte). Soluțiile multifuncționale sunt un fel de 2-în-1 care curăță și dezinfectează în același timp. În teorie, cu o soluție multifuncțională, nu ar trebui să mai freci manual lentila, însă experții sugerează să faci asta măcar câteva secunde, pentru a te asigura că mizeria este îndepărtată în profunzime.

lentilele de contact

Cum cureți lentilele de contact?

  • Spală-te bine pe mâini și asigură-te că ai lenscase-ul la îndemână.
  • Îndepărtează prima lentilă urmând pași similari celor de aplicare descriși mai sus.
  • Toarnă 2-3 picături de soluție pe fiecare parte a lentilei și maseaz-o câteva secunde pentru a o curăța. 
  • Așează lentila în spațiul marcat ca atare (L/S pentru lentila stângă și R/D pentru cea dreaptă) din lenscase, și las-o să stea în soluție cel puțin câteva ore. 
  • Repetă procedura pentru cealaltă lentilă.
  • Dacă folosești o soluție cu peroxid, clătește lentila cu soluție multifuncțională înainte de a o aplica înapoi.

Cât de des ar trebui să cureți lentilele de contact?

Depinde, desigur, de tipul de lentile utilizate. Dacă folosești lentile de unică folosință, acestea nu trebuie curățate, deoarece le arunci oricum după o singură utilizare. Dacă folosești lentile de contact de lungă durată, însă, recomandat ar fi să le cureți zilnic. Excepție fac, bineînțeles, cazurile în care medicul oftalmolog te-a instruit altfel.

Care sunt riscurile purtării lentilelor de contact?

 

Apariția unei probleme este destul de rară, dar dacă se întâmplă, este important să rămâi calm. Dacă apar dureri, sentimente de arsură sau astfel de efecte, e important să scoți lentila imediat, să cureți ochiul și, dacă sentimentul persistă, să ceri ajutor medical. 

 

Dacă apar sângerări pe cornee, este important să scoți lentila și să lași câteva zile, ca hemoragia să treacă de la sine. Deși pare gravă, ea nu este, de fapt, și se întâmplă de obicei din cauza utilizării lentilei în mod necorespunzător.

 

Lentilele de contact sunt o alternativă interesantă ochelarilor de vedere, iar atunci când le utilizezi și îngrijești corespunzător, nu prea există motive să apară complicații! Așa că poartă-le cu încredere, dar mai întâi, consultă-te cu medicul oftalmolog. 

Bibliography

“A comparison of spectacle and contact lens wearing times in the ACHIEVE study.” National Library of Medicine, 2010, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20557557/. Accessed 11 11 2020.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *