Cum testez ochelarii PC pentru a vedea dacă pot bloca sau nu lumina albastră?

| 10.07.2020

Am auzit cu toții de pericolele luminii albastre. Dacă petreci prea mult timp în fața calculatorului (sau oricărui ecran), riști să-ți distrugi ochii, iar asta poate fi mult mai dificil de corectat. Lumina albastră are ca scop trezirea neuronilor. Ea ne arată că este zi și că trebuie să fim treziți și energici, însă prea multă ne poate da somnul peste cap și poate deteriora ochii.
De aceea e mai bine să previi decât să te chinui apoi să-ți repari ochii.

Ochelari de protecție pentru  calculator – ce pot face?

Din fericire, trăim într-o epocă în care s-au inventat fel de fel de metode de protecție care să ne permită să ne bucurăm de viața noastră digitală, fără să ne compromitem sănătatea. Ochelarii de protecție pentru calculator au de obicei un filtru special atașat lentilelor, care blochează parțial sau în întregime lumina albastră emisă de calculator.
Niște ochelari de protecție de calitate ar trebui să blocheze undeva în jur de 60% din lumina albastră. 

Ochelari de protecție pentru calculator – Preț

Ochelarii de protecție pentru calculator pot varia mult la preț, începând undeva pe la 200 de lei și ajungând chiar la 800 de lei. Bineînțeles, cu cât investiția este mai mare, cu atât vrei să te asiguri că ai cumpărat un produs bun care chiar te protejează. 

Ochelari de protecție pentru calculator – Păreri

Pentru a te asigura, îți recomandăm să verifici părerile și recenziile lăsate de alți utilizatori înainte de a cumpăra un produs. Dacă vrei, poți contacta producătorul ochelarilor și să afli de asemenea ce spectru de protecție au aceștia. Ar trebui să blocheze cel puțin 30% pentru a face o diferență în viața ta de zi cu zi.

Cum testez ochelarii de protecție împotriva luminii albastre?

ochelari de protectie pentru calculator

 

O metodă excelentă de a-ți testa ochelarii de protecție este să-i pui pe ochi și să urmărești ce culoare are lumina reflectată. Dacă este albastră sau violet, înseamnă că într-adevăr, ești cât de cât protejat. 

 

Un alt test este acela al pătratelor colorate. Privește o imagine cu două pătrate, unul negru și unul albastru. Când porți ochelarii de protecție, ambele pătrățele ar trebui să fie negre. Dacă nu sunt negre, atunci înseamnă că ochelarii nu protejează cum ar trebui. 

 

Însă cea mai eficientă metodă de a verifica nivelul de protecție al ochelarilor anti-lumină albastră este să ceri producătorilor să-ți arate rezultatele testelor de protecție. Teoretic, ochelarii trebuie să fie testați înainte de a fi vânduți, iar testul respectiv determină procentul de protecție pe care îl oferă ochelarii. 

 

Un producător cinstit nu ar trebui să aibă o problemă în a-ți arăta și ție rezultatele, sau în a le face publice pe site. 

 

Sfat: De obicei, ochelarii adevărați de protecție împotriva luminii albastre au lentile portocalii sau chiar roșii, din moment ce culorile astea se află la polul opus de albastru pe roata culorilor. 

 

Atenție: Vei găsi ochelari care protejează împotriva luminii mov, însă ăsta nu e același lucru cu lumina albastră, iar „protecția împotriva razelor mov” nu face de fapt nimic.