Cum ne pot proteja ochelarii de ecrane?

| 19.12.2020

Trăim într-o epocă în care lumea digitală face parte din universul nostru, aproape la fel de mult ca lumea reală. În medie, petrecem undeva între 5 și 8 ore zilnic în fața unui ecran, fie acesta calculatorul de la birou sau desigur, ecranul smartphone-ului.

Poate chiar mai deschidem uneori și tableta, așa, doar ca să vedem ce mai e nou pe-acolo.

Însă indiferent ce ecran utilizezi, uzul excesiv (ca cu orice altceva pe lumea asta) costă scump. Aici nu vorbim despre bani, ci despre sănătatea ta, îndeosebi a ochilor tăi.

Care sunt pericolele asociate ecranului? Ce este sindromul ochilor obosiți? 

Atunci când petrecem prea mult timp în fața unui ecran, crește riscul de degenerare maculară, și implicit, acela de a dezvolta variate probleme oftalmologice. De ce? Ei bine, efectul nociv al ecranelor digitale se datorează, în mare, luminii albastre emise de către acestea.

În general, ochii tăi absorb mult mai multă lumină albastră de la soare decât de la ecranul calculatorului. Însă studiile arată că în timp, lumina albastră absorbită de la ecranele digitale poate avea efecte negative asupra sănătății noastre, și mai ales a copiilor, care aparent absorb mai multă lumină albastră de la ecrane decât adultii. 

Această lumină albastră distruge retina și crește nevoia de a purta ochelari. Totodată, lumina albastră dă peste cap ritmul circadian și poate crea insomnii. Chiar și atunci când dormi, aceasta poate face să nu te odihnești cum trebuie, și drept urmare, să suferi a doua zi. 

De aceea, experții recomandă limitarea timpului petrecut în fața ecranului înainte de ora de culcare. Astfel, îi permiți organismului să intre în ritmul natural de veghe și să producă melatonina necesară unui somn odihnitor. 

Ce este sindromul ochilor obosiți
beneficiile luminii albastre

Care sunt beneficiile luminii albastre?

Înanite de a vorbi despre metodele de protecție împotriva luminii albastre, ar fi o idee bună să vedem de ce aceasta există pe lume. Lumina albastră îndeplinește mai multe roluri în buna-funcționare a oamenilor, anume:

  • Te face alert și îmbunătățeste memoria și abilitățile cognitive.
  • Reglează ritmul circadian și ciclul somn-veghe. Soarele emite lumină albastră, spunându-i astfel corpului nostru că nu e momentul de odihnă și că trebuie să ne dea în continuare energie.
  • Lumina albastră încurajează, chiar, o dezvoltare corectă a copiilor, iar o deficiență în expunerea la soare poate bloca această dezvoltare.

După cum vedeți, lumina albastră are beneficiile ei considerabile și nu ar trebui evitată sau blocată în întregime. 

În același timp, asta nu înseamnă că nu e o idee bună să cumpărăm niște ochelari cu protecție anti-lumină albastră, pentru zilele când trebuie să stăm mult la calculator, sau pentru a-i utiliza noaptea (ca să nu dăm peste cap ritmul circadian). Lentilele ochelarilor filtrează o bună parte din lumina albastră și se asigură că ochii noștri nu primesc o supradoză de lumină albastră, evitând astfel sindromul luminii albastre.

Cum ne protejează ochelarii anti-lumină albastră?

Ochelarii de protecție pentru ecran sunt, mai exact, niște ochelari normali (fără dioptrii sau alte modificări pentru a îmbunătăți vederea), care au niște lentile de protecție speciale. Lentilele acționează ca un fel de paravan, blocând un procentaj din lumina albastră direcționată către ochii noștri.

În funcție de ochelarii aleși, lentilele  pot bloca foarte puțină lumină (cum ar fi 15%) sau foarte multă (cum ar fi 90%). Ideal ar fi să căutăm niște ochelari care să blocheze lumina albastră în proporție de 70% – 90%, deoarece doar atunci, ochelarii ne protejează cu adevărat de efectele nocive ale luminii albastre.

 

Care sunt lentilele cele mai bune pentru ochelarii de calculator?

Poate că ați observat că ochelarii de protecție pentru ecran vin în tot felul de nuanțe interesante, cum ar fi galben, auriu sau verde. Ei bine, acest lucru nu este întâmplător și nici nu este vreun trend care să țină strict de ce-i la modă. Există un motiv practic pentru care ochelarii de protecție anti-lumină albastră au lentile colorate.

Culorile verde, galben, auriu, sau portocaliu se află toate pe cealaltă parte a roții culorilor decât culoara albastru. Astfel că lentilele de protecție pentru calculator care au astfel de culori blochează mai bine lumina albastră decât niște lentile incolore sau gri. 

 

Astfel de lentile le sunt recomandate utilizatorilor de calculator deoarece culorile diametral opuse creează un contrast mult mai puternic și ajută ochii să se relaxeze și să nu mai fie atât de obosiți din cauza intervalurilor lungi petrecute în fața ecranului. 

Pașii următori

Dacă te-ai convins că ochelarii de protecție sunt pentru tine, pasul următor este să găsești o clinică acreditată care produce ochelari de protecție împotriva luminii albastre și să lucrați împreună pentru a găsi ochelarii ideali. Dacă porți deja ochelari pentru vedere, vorbește mai întâi cu medicul oftalmolog!

Care sunt pericolele asociate ecranului Ce este sindromul ochilor obosiți

Ce altceva poți face pentru a te proteja de lumina albastră a ecranului?

Fă pauză la fiecare 20-30 de minute și privește un obiect aflat la 20 de metri depărtare timp de 20 de secunde. Regula 20-20-20 este extrem de utilă pentru a-ți exersa ochii. 

Folosește filtre de ecran („Night Mode”) pentru a reduce lumina albastră, mai ales pe timp de noapte. 

Redu luminozitatea dispozitivelor atât cât să vezi ce se întămplă, dar să nu fii forțat să mijești ochii.

Sperăm că nu te-am panicat cu acest articol, ci din contră, că ți-am arătat cum să te protejezi de lumina albastră!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *