Ochelarii pentru calculator: exact de ce aveți nevoie la locul de muncă

| 12.09.2020

Petreci mult timp în fața calculatorului la muncă? Atunci s-ar putea să fie cazul să-ți cumperi niște ochelari de protecție pentru calculator, pentru a te apăra de efectele negative ale luminii albastre și pentru a preveni oboseala ochilor. 

ochelari de protectie calculator

Cât timp petreci în fața ecranului?

Știai că, în medie, omul petrece 6-7 ore în fața ecranului, fie că e vorba de calculator, televizor sau mobil. Omul petrece cam tot atât timp dormind, și dacă e să o luăm așa, este o perioadă uriașă. 

De aceea, este important să ne protejăm cum putem ochii, deoarece sănătatea ar trebui să fie întotdeauna pe primul loc. 

Și că tot am menționat somnul, lumina albastră emisă de calculator ne poate da peste cap ritmul circadian. Studiile au arătat că persoanele care petreceau mult timp ziua în fața ecranului de laptop adormeau mai greu și aveau ritmul circadian dereglat cu 3 ore chiar. Să nu mai amintim de celelalte pericole, cum ar fi astigmatismul, cataractele și așa mai departe.

 

Cum te poți proteja?

Am spune să reduci timpul petrecul în fața ecranului, însă dacă în asta constă meseria ta, atunci e cam imposibil să o faci. Însă asta nu înseamnă că ar trebui să renunți la idee în întregime. Dimpotrivă. Există destule moduri de a-ți proteja ochii. 

 

 

  • Fă pauze des. Ai auzit de regula 20-20-20? Ei bine, ea spune cam așa: la fiecare 20 de minute de stat în fața calculatorului, fă o pauză și privește un obiect aflat la 6 metri depărtare (regula se trage din engleză, unde e 20 feet) timp de 20 de secunde. 
  • Fă exerciții de ochi. Nu doar fesele sau abdomenul trebuie lucrat, ci și ochii, pentru a menține mușchii ochiului în formă. Cum faci asta? Ia o pauză de la calculator o dată la o oră și privește în altă parte. Mișcă ochii dintr-o parte în alta, ca și cum ai vrea să privești ceva ce se află lângă tine (fără să-ți întorci capul). Ideal ar fi să miști ochii în fiecare parte de cel puțin 10 ori.
  • Poartă ochelari de protecție. Ochelarii de protecție pot reduce oboseala pe care o simt ochii și pot bloca efectele negative ale luminii albastre.

 

De ce îmi trebuie ochelari pentru calculator?

O pereche de ochelari de protecție are multe beneficii. În primul rând, ea le permite ochilor să nu se mai forțeze atât de tare, principalul motiv pentru care ochii tăi sunt uscați și ustură. 

 

De asemenea, niște ochelari de protecție îmbunătățesc postura, deoarece nu mai stai aplecat ca să vezi cum trebuie la calculator.

 

Nu în ultimul rând, ochelarii de calculator blochează lumina albastră emisă de calculator, protejând astfel ritmul circadian precum și sănătatea oculară. 

 

Dacă vrei să-ți cumperi o pereche, îți recomandăm să citești mai mult câteva păreri despre ochelarii de protecție calculator ca să vezi dacă într-adevăr protejează.