Ochelarii pentru calculator: o necesitate în lumea noastră digitală

| 17.03.2021

Nevoia de ochelari pentru calculator este în creștere, deoarece era digitală înseamnă că mulți dintre noi petrecem ore în față în fața unui computer sau a unui ecran mobil în fiecare zi, rezultând adesea tulburări oculare, dureri de cap, vedere încețoșată sau dureri de gât și umeri. Aceste simptome și altele sunt adesea clasificate ca sindrom de viziune computerizată sau CVS. Ochelarii pentru calculator sunt concepuți pentru a fi purtați în timp ce lucrezi pe calculator sau pe un alt ecran mic pentru a crește confortul fizic și a reduce oboseala ochilor pentru a elimina aceste efecte incomode ale CVS.

Lumina albastră este peste tot în lumea digitală de astăzi, dar 72% din populația noastră nu știe de pericolele sale. Unul dintre aceste pericole este că poate provoca degenerescența maculară în timp, ceea ce duce la orbire. Lumina albastră poate străluci atât din surse naturale, cât și din cele create de om. Află cum îți poți proteja ochii de pericolele luminii albastre sau de expunerea frecventă a ecranului din cauza muncii sau a hobby-urilor. Ochii tăi îți vor mulțumi pentru asta!

Ce este sindromul de vedere computerizat?

Înainte de a-ți prezenta avantajele acestor ochelarii speciali creați pentru calculator, doresc să îți prezint câteva elemente principale  ale sindromului de vedere computerizat. Acest sindrom se referă la un grup de probleme legate de vedere și ochi cauzate de perioade frecvente și prelungite de a privi ecranele digitale.

Simptomele digitale ale tensiunii oculare pot varia de la o persoană la alta și depind în mare măsură de utilizarea și obiceiurile ecranului digital al unei persoane. Cele mai frecvente simptome sunt:

 • Ochi uscați
 • Ochii iritați
 • Cruciş
 • Vedere neclară
 • Rigiditate la umăr și gât
 • Dureri de cap
 • Durată de atenție redusă
 • Comportament slab
 • Iritabilitate
 • Frustrare
 • Și multe altele

Încordarea digitală a ochilor se dezvoltă datorită mișcării repetitive pe care o urmează ochii noștri – de obicei o mișcare înainte și înapoi pe măsură ce citim- și eforturile de focalizare pe care ochii noștri trebuie să le ia în considerare pentru strălucirea ecranului, lumina albastră, contrastul și pâlpâirea.

În plus, atunci când vizualizezi un ecran (cum ar fi lucrul la un calculator), atunci când te uiți la hârtiile de pe un birou și apoi te întorci la ecran, ochilor tăi le revine din ce în ce mai greu să se regleze atât de repede și atât de des.

Cu fiecare mișcare, schimbarea activității / obiectului de vizualizat și reglarea în iluminare, ochii tăi trebuie să reacționeze și să trimită imagini către creier pentru procesare. Fiecare mișcare necesită mult efort din partea mușchii oculari. Cu cât ochii tăi sunt mai forțați pe ecrane fără suport, oboseală digitală a ochilor se înrăutățește. Mai mult, persoanele care trăiesc deja cu probleme oculare au mai multe șanse să experimenteze probleme digitale mai intense de sindrom de vedere computerizat.

Ce este sindromul de vedere computerizat?
Ce sunt ochelarii pentru calculator?

Ce sunt ochelarii pentru calculator?

Ochelarii pentru calculator conțin lentile realizate special pentru vizualizarea ecranului unui computer. Ecranele digitale prezintă un câmp vizual, distanță, font și orbire la care ochii trebuie să se acomodeze și, prin urmare, persoanele care petrec mai mult de două ore pe zi pe computer sunt susceptibile la simptome ale CVS, cum ar fi vederea încețoșată și durerile de cap. Pentru a evita oboseala ochilor, oamenii tind să compenseze aplecându-se spre a se apropia de ecran, ceea ce contribuie la durerile de gât, spate și umeri.

Ochelarii pentru calculator sunt proiectați pentru a ajuta la vizualizarea optimă a ecranului dintr-o poziție adecvată în raport cu computerul. Spre deosebire de ochelarii de lectură, ochelarii pentru calculator sunt focalizate pe zona vizuală intermediară care se află între viziunea la distanță (cum ar fi cea necesară pentru a conduce sau viziona un film) și vederea de aproape (necesară la citire). Ochelarii pentru calculator vin în lentile monoviziune, cu rețetă sau multifocale, în funcție de nevoile fiecăruia.

De asemenea, este important ca ochelarii pentru calculator să aibă o acoperire sau o nuanță antireflex (AR) sau antiorbire. Astfel de tratamente vor reduce reflexiile de lumină ale ecranului computerului sau de pe suprafața lentilelor, care pot provoca oboseală a ochilor. Unii medici oftalmologi recomandă, de asemenea, o nuanță care îmbunătățește contrastul pentru ochelarii pentru calculator, pentru a ajuta la reducerea orbirii cauzate de iluminarea dură deasupra capului, adesea întâlnită în mediile de birou.

Sindromul de vedere computerizat poate fi agravat de probleme de vedere subiacente, cum ar fi acomodarea deficiențelor – probleme la reorientarea de la tastatură (vedere apropiată) la ecran (vedere intermediară) sau presbiopie (dificultate progresivă a vederii apropiate care vine odată cu înaintarea în vârstă). Înainte de a cumpăra ochelari de computer, ar trebui să faci un examen de ochi cuprinzător pentru a exclude aceste sau alte probleme oculare și vizuale care pot necesită o soluție alternativă.

De unde iau ochelari de vedere pentru computer?

Deoarece nevoile individuale de vedere, cum ar fi o rețetă, ar trebui luate în considerare pentru ochelarii pentru calculator eficienți, ar trebui să programezi un examen de ochi cu un profesionist de încredere. De asemenea, este o idee bună să măsori distanța pe care o așezi în general de pe ecranul computerului pentru a te ajută medicul ocular să determine puterea optimă necesară pentru rezistența obiectivului. Aceste informații îți vor ajuta medicul oftalmolog să-ți recomande cea mai bună combinație de lentile care să se potrivească nevoilor tale. Amintește-ți, acești ochelari sunt specifici doar pentru utilizarea computerului și nu ar trebui purtați atunci când conduci sau efectuezi alte sarcini care necesită îmbunătățirea vederii.

Odată ce ești echipat cu o prescripție adecvată și un tip de lentilă, poți selecta aproape orice stil de cadru pentru ochelarii pentru calculator, astfel încât chiar și așezat la computer în birou poți arăta la modă, poți vedea minunat și te poți simți mai bine în același timp. Nu aștepta să apară simptomele CVS. Mai ales dacă lucrezi la un computer, programează-te la un control pentru a afla dacă ochelarii pentru calculator sunt potriviți pentru tine.

Ai un singur set de ochi, deci este foarte important să îi păstrezi cât mai protejați posibil. Investiția în ochelari pentru calculator este cel mai bun mod de a ne proteja ochii de deteriorarea luminii albastre și de încordarea ochilor.

Ochii protejați sunt ochi care sunt predispuși la mai puține probleme pe termen lung. Protejarea ochilor îți poate salva vederea, mai ales în anii în care ești mai susceptibil să îți apară probleme vizuale. Dacă folosești des ecrane și dispozitive digitale, este posibil să ai nevoie de examene periodice mai frecvente pentru a evita problemele de vedere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *