Purtarea ochelari te protejează de coronavirus?

| 17.05.2021

Ochelarii protejează împotriva COVID-19 sau te fac mai vulnerabili la boală? Dar purtarea contactelor? Primele câteva luni ale pandemiei COVID-19 au fost confuze pentru persoanele care poartă lentile corective. În primul rând, o societate națională oftalmologică a spus că purtătorii de contacte ar trebui să treacă la ochelari dacă ar putea, pentru a evita răspândirea infecției prin atingerea ochilor. Mai târziu, un comentariu într-un jurnal medical a spus că purtarea ochelarilor ar putea crește riscul de COVID-19, deoarece purtătorii își ating fețele pentru a-și regla rama în timpul zilei.

În septembrie 2020, a fost publicat un studiu pe baza datelor de la Spitalul Suizhou Zengdu din Suizhou, China, la aproximativ 90 de mile de Wuhan, unde a fost raportat pentru prima dată virusul. Cercetătorii au observat că mai puțini oameni spitalizați cu COVID-19 purtau ochelari decât s-ar putea aștepta pe baza procentului de adulți din China care poartă ochelari. Studiul a constatat că purtarea ochelarilor toată ziua a protejat oamenii de infecțiile cu COVID-19.

Studiul a atras atenția presei, inclusiv un articol în The New York Times. Cu toate acestea, deoarece a fost un studiu care s-a bazat pe observațiile cercetătorilor mai degrabă decât pe un experiment, au lipsit unele dintre piesele pe care medicii le caută atunci când decid dacă lasă o descoperire de cercetare să informeze modul în care își tratează pacienții, cum ar fi un grup de control.

Ce trebuie să facă un purtător de lentile corective?

Deși cred că acel studiu special a exagerat constatarea, există o acumulare de dovezi care susțin că protecția ochilor ar putea avea un efect protector”, spune Elia Duh, profesor de oftalmologie la Wilmer Eye Institute de la Universitatea Johns Hopkins. „Efectul nu este la fel de grozav ca purtarea unei măști, dar este totuși util”.

SARS-CoV-2 și Ochiul

Elia Duh a făcut parte dintr-o echipă de cercetători Johns Hopkins, care au fost intrigați de cazul lui Joseph Fair, un virusolog și colaborator medical NBC, care crede că a contractat COVID-19 prin ochii lui, care erau neprotejați într-un zbor aglomerat în timp ce purta o mască și mănuși. Echipa de cercetare a fost, de asemenea, atrasă de un raport din iunie într-o revista medicală, care a arătat că protecția ochilor a contribuit la reducerea riscului de infecție cu COVID-19, deși studiul a constatat că protecția ochilor nu era la fel de eficientă ca distanțarea sau purtarea unei măști.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că ochii sunt într-adevăr vulnerabili la SARS-CoV-2. Asta înseamnă că poți obține COVID-19 prin ochii tai, deoarece ochii sunt conectați la nas și la gât prin canalele lacrimale.

COVID Ochelari de protecție?

Totuși, astăzi specialistii nu cred că ar trebui să adăugăm cu toții ochelari la kiturile noastre de prevenire COVID-19. Ochelarii de protecție sau altă protecție a ochilor ar putea fi de ajutor pentru furnizorii de servicii medicale care tratează pacienții cu COVID-19, sau pentru persoanele care îngrijesc pacienții cu COVID-19 la domiciliu.

Purtarea de ochelari de protecție sau un scut facial a fost o măsură de precauție standard în rândul furnizorilor de servicii medicale cu mult înainte de pandemie. Protecția ochilor este deja utilizată atunci când există șansa ca secrețiile unui pacient (cum ar fi lacrimile sau saliva) să se stropească în ochii, nasul sau gura unui furnizor de servicii medicale. Ochelarii nu sunt însă o protecție suficientă în aceste situații.

Ochelarii ar putea oferi protecție împotriva oricui care strănut în față, dar în caz contrar, însă asta nu înseamnă ca ochelarii oferă un beneficiu suficient de la virus pentru ca purtătorii de lentile de contact să poată trece. Acest lucru este valabil mai ales, deoarece purtătorii de lentile de contact care nu sunt obișnuiți cu ochelarii ar putea să se agite mai mult cu ochelarii lor, crescând șansele lor de a transporta virusul de pe mâini pe față. Este important ca purtătorii de lentile de contact să se spele cu atenție pe mâini înainte de a-și introduce sau scoate contactele, ceea ce ar trebui să facă oricum.

Contacte și COVID

În timp ce lentilele de contact acoperă o parte a ochiului, ele nu acoperă total,cu toate acestea ar trebui să ajute la prevenirea unei infecții COVID-19. Echipa de cercetare a găsit receptorii ACE 2 și TMPRSS2 nu numai în cornee, ci și în conjunctiva care acoperă albul ochilor și interiorul pleoapelor. Lacrimile care ne scaldă ochii în mod constant ar spăla virusul în jurul ochiului, unde ar ajunge rapid la receptori neacoperiți de contacte.

Concluzia este că cele mai bune măsuri de protecție împotriva COVID-19 sunt distanțarea socială, purtarea măștii și spălarea mâinilor. Ramai cu acestea și ar trebui să fii bine protejat și dacă porți ochelari, o igienă corespunzătoare a lor este o masura extra de preventie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *