Sfaturi pentru sănătatea ochilor pentru munca la calculator

| 18.04.2021

Se pare că toată lumea se uită la un ecran de computer, telefon sau alt dispozitiv digital în aceste zile. Și provoacă o problemă serioasă numită sindrom digital a ochilor.

Căutați o modalitate de a vă ajuta ochii? Ochelari de protecție calculator.

Dacă lucrați în fața unui computer toată ziua, este posibil să observați că ochii vă obosesc, se usucă sau vă mănâncă. A te uita la ecran timp de ore în șir poate să afecteze vederea. S-ar putea să vă faceți griji că vă deteriorați permanent ochii sau s-ar putea să vă întrebați ce puteți face pentru a face față disconfortului.

Dacă doriți să aflați mai multe despre relația dintre ochi și computer, continuați să citiți. Veți afla cum vă afectează ecranele viziunea și sănătatea și ce puteți face în această privință.

Computerul și ochi

Dacă munca dvs. implică o utilizare intensă a computerului, este posibil să observați probleme oculare. Nu sunteți singur – cel puțin 50% dintre cei care lucrează în fața unui computer raportează probleme oculare, dar numărul poate fi mai aproape de 90%. Este posibil să observați simptome precum:

  •  Vedere încețoșată
  • Ochi uscați, mâncărimi sau roșii
  • Viziune dubla
  • Dureri de cap

Niciunul dintre aceste simptome nu este distractiv și, dacă sunt suficient de severe, calitatea muncii tale poate avea de suferit. Aceste simptome sunt adesea numite sindrom de vedere computerizată. La fel ca sindromul tunelului carpian, afecțiunea este cauzată de utilizarea repetată: ochii tăi lucrează din greu pentru a continua să citească pe ecranul computerului și obosesc.

Doar citirea dintr-o carte pentru o lungă perioadă de timp poate fi dificilă pentru ochii tăi, cu toată mișcarea ochilor și focalizarea în plan apropiat pe care o solicită sarcina, iar computerele înrăutățesc problema. Strălucirea, pâlpâirea și contrastul ecranului de pe ecranul unui computer necesită și mai mult din viziunea dvs.

În plus, atunci când utilizează computere, mulți oameni uită să clipească. De obicei, clipim de aproximativ 15 până la 20 de ori pe minut, dar când citim un ecran, clipim adesea doar jumătate din cantitate. Toate aceste priviri vă pot usca ochii, ceea ce contribuie la iritare.

Cu toate acestea, fiți siguri că nu vă faceți ochilor daune permanente. În timp ce sindromul de vedere computerizată poate fi neplăcut, dacă vă luați puțin timp de pe computer, ochii dvs. vor primi odihna de care au nevoie și vor începe să se simtă din nou mai bine.

Ecranele de calculator, ochii și obiceiurile greșite

Ecranele de calculator, ochii și obiceiurile greșite

Vizualizarea ecranelor computerului ore întregi poate afecta mai mult decât ochii. Majoritatea ecranelor sunt iluminate din spate cu lumină albastră, care poate interfera cu ciclul de somn. Un grup de cercetători din Boston, Massachusetts, de la Brigham and Women’s Hospital, a făcut un studiu asupra efectelor citirii pe o tabletă înainte de culcare, comparativ cu citirea unei cărți tipărite înainte de culcare.

Grupul care a citit pe un dispozitiv iluminat din spate a durat zece minute mai mult pentru a adormi și nu a dormit la fel de adânc ca grupul care a citit paginile tipărite. Cercetătorii cred că lungimea de undă albastră a ecranelor electronice emite interferează cu producerea de melatonină, un hormon care promovează somnul.

În consecință, cei care folosesc ecrane nu se simt somnoroși, așa că rămân treziți până târziu și au probleme când se duc în sfârșit la culcare.

Dacă rămâi treaz târziu folosind o tabletă sau un computer și apoi nu dormi bine, vei contribui doar la uscăciunea ochilor și disconfort, împreună cu celelalte efecte adverse ale privării de somn.

Obiceiuri oculare sănătoase

Dacă ochii se luptă, va trebui să faceți unele modificări. Cea mai evidentă modificare este reducerea utilizării ecranului, mai ales cu o oră sau două înainte de culcare. Cu toate acestea, dacă lucrați în fața unui computer datorită locului de muncă puteți încerca soluțiile de mai jos.

Păstrați distanța

Dacă computerul este prea aproape de față, ochii vor trebui să se încordeze pentru a rămâne concentrat. Cu toate acestea, nici nu doriți ca ecranul dvs. să fie prea departe.

Păstrați monitorul chiar sub nivelul ochilor și la aproximativ 20-28 centimetri distanță de ochi. Acesta este considerat locul optim de cercetători.

Scăpați de straluciri

O strălucire suplimentară pe ecranul computerului face ca ochii să lucreze mai mult în timp ce încearcă să descifreze textul.

Cea mai mare cauză a strălucirii este lumina naturală care trece printr-o fereastră – puteți fie să vă scoateți computerul din lumină, fie să închideți jaluzelele.

Obiceiuri oculare sănătoase

Jucați-vă cu setările calculatorului

Este posibil să găsiți ecranul computerului prea luminos sau prea slab pentru confort, sau poate trebuie să lucrați pentru a citi un font mic. Jucați-vă doar cu setările dvs. – cu puțină experimentare, este posibil să găsiți o opțiune mai confortabilă.

Luați o pauză

Nu va puteți îndepărta de computer, dar ochii au nevoie de timp liber. Utilizați regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, priviți departe de computer un obiect aflat la aproximativ 20 de metri distanță. Uitati-va la acel obiect timp de 20 de secunde. Acest lucru va oferi ochilor ocazia să reseteze focalizarea.

Dacă aveți probleme cu ochii, verificați utilizarea ecranului. Vă puteți menține ochii confortabili, amintindu-vă să aveți grijă de ei.

Nu ocoliți nici cel mai mic disconfort pe care îl simtiti în ochi. Este posibil să aveți nevoie de ochelari protectie calculator sau lentile de contact sau de ochelari speciali, și decideți ce este mai bine pentru ochii dvs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *