Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!

X

Ai Probleme Cu Ochii Dacă Stai Mult Timp în Fața Ecranelor?

ochelari-protectie-uv ochelari-protectie-uv

Calculatorul face parte din viața noastră de zi cu zi, împreună cu telefonul, tableta și așa mai departe. În mare, aceste adăugiri digitale ne-au făcut viața să fie mai bună, mai rapidă, și pot sugera chiar un nou pas în evoluția umană. Nu degeaba Elon Musk numește telefonul o prelungire a omului care ne transformă într-un fel de cyborg

Însă noi nu suntem aici pentru a discuta efectele pozitive sau negative asupra psihicului colectiv sau efectul de control în masă și uzul excesiv al smartphone-urilor. Nu, astăzi ne confruntăm cu o problemă mult mai simplă, însă una la fel de importantă, anume efectele dăunătoare ale ecranelor digitale asupra sănătății noastre.

De ce ne afectează ecranele digitale ochii?

Ecranele digitale ale telefonului, tabletei sau calculatorului, sunt programate în așa fel încât să emită o lumină puternică pe care nu o putem vedea cu ochiul liber. Ea este cunoscută sub denumirea de lumină albastră și poate dăuna serios sănătății în cantități mari. 

Alte probleme asociate cu timpul petrecut în faca ecranelor sunt postura incorectă și toate efectele nocive ale unui stil de viață sedentar, precum și faptul că atunci când ne concentrăm asupra unui ecran, fie că scriem un raport la lucru, fie că urmărim cel mai recent video simpatic cu pisici, uităm să clipim. 

Da, atunci când omul se concentrează la ecran, el clipește mult mai puțin decât atunci când privește, să zicem, o carte sau o altă persoană. Asta explică senzația aceea de uscățime excesivă la nivelul ochilor atunci când petrecem un timp îndelungat în fața ecranelor. Dar să ne întoarcem, momentan, la lumina albastră și la efectele dăunătoare ale acesteia.

Cum arată ochelarii de protecție?

În general, o pereche de lentile protecție calculator arată exact ca niște lentile normale. Ele pot fi realizate dintr-o multitudine de materiale, deși cel mai adesea, sunt realizate din plastic (acesta fiind un material ușor de purtat pe o perioadă îndelungată).

În general, niște lentile protecție calculator trebuie să aibă un factor de protecție destul de ridicat, blocând între 75% și 90% din lumina albastră emisă de ecranele digitale.
Ele sunt niște lentile similare cu cele purtate de șoferii de noapte, pentru a le proteja ochii de luminile farurilor ce vin din sens opus, și pentru a spori siguranța (deoarece aceștia riscă să fie temporar orbiți de luminile puternice și astfel riscă să facă un accident). 

Care sunt efectele nocive ale luminii albastre?

Ele includ usturimea, durerea de cap, durerea de ochi, vederea încețoșată, oboseala oculară și dificultatea în a focaliza cum trebuie unele lucruri. Lumina albastră, în timp, poate duce la degenerare maculară serioasă, iar aceasta este de două tipuri. Degenerarea uscată care progresează lent, și degenerarea umedă care poate duce la pierderea permanentă a vederii în doar câțiva ani.

Pe lângă acest pericol, mai există și alte riscuri de sănătate, cum ar fi miopia, astigmatismul și așa mai departe. Deși aceste probleme sunt determinate și de alți factori, cum ar fi cel genetic, ele pot fi accelerate de expunerea excesivă la ecranele digitale.Așa că dacă te simți mereu obosit și simți că nu mai poți ține ochii deschiși, ar fi cazul să iei în considerare niște ochelari de protecție pentru calculator.

Cum alegi cei mai buni ochelari de protecție fără dioptrii?

Când alegi ochelari de protecție fără dioptrii, trebuie să fii atent la mai multe lucruri:

  • Reputația producătorului – caută să cumperi ochelarii de la un producător recunoscut și acreditat, care să aibă o experiență bogată în domeniu și mulți clienți mulțumiți, deoarece asta sugerează că el produce niște lentile protecție calculator de calitate optimă.
  • Recenziile celorlalți clienți – întotdeauna când cumperi un produs online, caută să citești cât mai multe recenzii și păreri de la alți oameni care au achiziționat perechea de ochelari dorită de tine, deoarece asta îți poate spune dacă ei sunt de calitate sau nu.
  • Testarea – în teorie, un producător de ochelari de protecție care nu are nimic de ascuns nu va avea nicio problemă dacă tu vrei să testezi ochelarii înainte de a-i cumpăra. (îți arătăm cum puțin mai jos). 
  • Prețul – când alegi ochelari de protecție calculator, prețul ar trebui să fie ultimul aspect pe care-l iei în considerare. Aici vorbim de sănătatea ta, iar acesta nu e un subiect de glumă. Nu face o economie modestă acum pentru că riști să plătești mult mai scump mai târziu. 

Alegerea unor lentile protecție calculator se mai face și în funcție de un mic test care îți spune dacă ele blochează sau nu lumina albastră. 

ochelari protectie laptop protectie uv

Ce altceva poți face pentru a menaja ochii


Pe lângă ochelarii cu lentile protecție calculator, mai există câteva lucruri mici pe care le poți face în viața ta de zi cu zi pentru a-ți menaja ochii și pentru a reduce riscurile de apariție a unei probleme de vedere.

Faceți pauze des. Încercați să faceți minm 2 pauze pe oră timp de 30 de secunde – 1 minut în care să priviți un alt obiect din încăpere (desigur, scoateți ochelarii cu lentile protecție calculator dacă purtați).

Mișcați ochii. Priviți lateral și în sus și-n jos, făcând niște mici „exerciții de înviorare” pentru ochi.

Deși ochelarii cu lentile protecție calculator pot face o diferență uriașă în utilizarea calculatorului, nu este bine să vă bazați în exclusivitate pe aceștia. O pereche de lentile protecție calculator poate bloca o mare parte din lumina alastră și poate, astfel, să reducă efectele nocive ale ecranului digital, dar nu să le combată în întregime.

ochelari de soare protectie uv-muunel-eyewear barbati

Când trebuie purtați ochelarii cu lentile protecție calculator?

Ideal ar fi să purtați aceste lentile protecție calculator ori de câte ori simțiți că vă obosesc sau încep să vă doară ochii. Eventual, alternați perioadele de purtare a lentilelor cu perioade în care să priviți ecranul cu ochiul liber.

Neapărat, utilizați ochelarii cu lentile protecție calculator când utilizați un ecran digital seara sau noaptea, pentru a reduce riscul de insomnie. 

Cauți ochelari protectie uv?

Vezi oferte rame de ochelari – Muunel

×

Selectați locația dvs.