The Main Ways to Test Blue Light Filtering Glasses

| 20.05.2020

Ochelarii cu filtru de lumină albastră sunt o necesitate în secolul 21; din moment ce ne petrecem majoritatea timpului în fața unui ecran, e esențial să ne protejăm ochii de efectele nocive ale luminii albastre emise.

Dar având în vedere că există atâtea companii care produc astfel de ochelari, e uneori greu să-ți dai seama dacă ochelarii aleși chiar filtrează lumina albastră. Chiar dacă lentilele alese filtrează o parte din lumină, poate fi vorba de un procent între 10% și 90% , iar niște ochelari de protecție competenți trebuie să filtreze minim 50% din lumina albastră absorbită.

Pentru a testa ochelarii, am găsit o metodă, însă mai întâi e important să înțelegem cum funcționează receptorii de culoare ai ochiului.

testa ochelarii cu filtru de lumină albastră

Spectrul vizibil electromagnetic – efectul luminii albastre

Ochii noștri pot percepe doar lumina vizibilă, care e de obicei definită de trei culori principale: roșu, albastru și verde. Culorile se combină și creează vasta paletă de culori pe care o vedem zilnic.

Distingem aceste culori diferite prin niște celule speciale din ochi numite „conuri”. Aceste conuri există în spatele retinei și transmit informația cortexului vizual.

Conurile sunt împărțite în funcție de culori: roșu, verde și albastru. Când absorbim un val de lumină, aceste este filtrat în funcție de culorile predominante, iar acele conuri se activează și transmit informația către cortexul vizual. Cortexul vizual primește informația și apoi creează o imagine bazată pe informația primită, imagine pe care creierul nostru să o poată înțelege.

Vederea este un dar nemaipomenit, nu-i așa? De aceea e important să avem grijă de ea.

Testul de filtrare a luminii albastre

Imaginea este de domeniu public, însă dorim să oferim credit.

În imaginea de mai sus, puteți vedea două reprezentări ale spectrului RGB (roșu, verde și albastru). Însă după cum vedeți, imaginea din dreapta a fost modificată pentru a limita efectele luminii albastre.

Priviți imaginea cu ochelarii de filtrare acum. Dacă ochelarii sunt într-adevăr de calitate, imaginile vor arăta la fel. Cu cât cele două imagini sunt mai similare, cu atât sunt mia buni ochelarii.