Ghidul complet pentru ochelarii de vedere

| 13.12.2020

Este un moment straniu în viața unui om când descoperă că are nevoie de ochelari. Foarte probabil ești îngrijorat de tot felul de lucruri cum ar fi, cum vei arăta cu noua pereche de ochelari? Dacă te vor face să arăți îngrozitor? Și la urma urmei, cum să știi tu să alegi ochelarii potriviți?

 

Ei bine, fii fără grijă, deoarece în acest articol îți vom prezenta ghidul suprem al ochelarilor. Vom trece mai jos prin toate tipurile de ochelari de vedere despre care tu trebui să afli acum. Hai că va fi bine. Așa că stai jos, și citește mai departe!

tipuri de ochelari de vedere

 

În primul rând, cum ști că ai nevoie de ochelari?

 

S-ar putea să obosești repede când citești sau să nu mai vezi la distanță prea bine și de aceea, ai și ajuns să citești acest articol. E foarte bine că te-ai decis să rezolvi sau măcar să corectezi problema cât poți de repede, însă nu uita să mergi la un test oftalmologic înainte să cumperi ceva. 

 

Numai un test de specialitate îți poate spune de ce fel de lentile ai nevoie și poate identifica corect problema de vedere de care suferi tu. Cunoști diferența între miopie și hipermetropie? Nu, păi și atunci cum ai putea ști ce fel de lentile corespund acestor afecțiuni? 

 

Ce tip de lentile ți se potrivesc?

 

Ai auzit, probabil, că există mai multe tipuri de lentile pentru ochelarii de vedere. Acestea pot fi:

 

 

  • Monofocale, fie de apropiere sau de depărtare, ele sunt folosite atât pentru miopie cât și pentru hipermetropie. 
  • Bifocale, care sunt atât de apropiere cât și de depărtare (în funcție de zona lentilei), și sunt cel mai adesea prescrise pacienților cu presbiopie.
  • Progresive, asemănătoare lentilelor bifocale, însă în loc de 2 zone, lentilele progresive au 3: una pentru distanță, una pentru distanță medie, și una pentru apropiere. De asemena prescrise persoanelor cu presbiopie.

 

 

Însă tipul de lentilă îl va decide medicul oftalmolog. Hai să vorbim acum despre materialul din care sunt făcute lentilele.

 

 

  • Lentilele din sticlă sunt mai de modă veche, însă sticla rămâne unul din cele mai bune materiale, fiind rezistentă, ieftină și utilă din punct de vedere optin. Din păcate, sticla este grea și se poate sparge.
  • Lentilele din plastic sunt destul de populare, fiind atât rezistente cât și ușoare și comode chiar și pe termen lung. În același timp, lentilele de plastic se pot zgâria ușor.
  • Lentilele din policarbonat par ideale, la o primă vedere, fiind și ușoare, și comode, și rezistente la zgârieturi, și peste toate acestea, beneficiând și de protecție anti-UV. Însă lentilele din policarbonat afectează de cele mai multe ori percepția culorilor din jur. 

 

 

Tipul de lentilă ales va determina și tipul de ramă, deoarece în funcție de materialul lentilei, unele rame vor fi mai mult sau mai puțin fezabile.

 

Tipuri de rame

 

Ai observat, cu siguranță, că există mai multe tipuri de rame pentru ochelarii de vedere, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei.

 

Rama completă 

 

Să zicem că ăștia sunt ochelarii „tradiționali” și sunt încă foarte populari chiar și-n ziua de astăzi deoarece au stabilitate sporită și merg bine cu orice tip de lentilă. Ramele cu cadru complet pot, însă, să obtureze vederea și sunt destul de grele, așa că s-ar putea să nu fie ideale pe termen lung.

 

Rama parțială (cu prindere cu fir)

 

Ramele cu cadru doar în partea superioară beneficiază de o greutate mai mică, lucru care le face mai ușor de purtat. Acestea au, de asemena, un aspect mai elegant, însă sunt mult mai puțin stabile (lentilele se pot desprinde) și mai fragile, cel puțin în partea de jos.

 

Ochelarii fără ramă

 

Bineînțeles, ochelarii fără ramă sunt o alegere extrem de populară, deoarece aceștia evidențiază fața purtătorului, sunt mai ușori și nici nu blochează câmpul vizual. În același timp, realizarea acestora este mai dificilă, lucru care-i face mai scumpi, iar aceștia sunt destul de fragili. 

 

Cum să alegi ramele potrivite în funcție de forma feței:

 

Fiecare față are rama sa potrivită, iar în forma feței tale stă și cheia alegerii ochelarilor potriviți.

 

Fața rotundă: alege o ramă cu unghiuri pronunțate, eventual niște ochelari pătrați sau dreptunghiulari care să contrasteze forma feței.

 

Fața ovală: ai noroc, deoarece fețele ovale merg cu destul de multe stiluri. În general, înclină către niște ochelari mari cu unghiuri îndrăznețe (deși nu neapărat la fel de ascuțite ca pentru fața rotundă).

 

Fața pătrată: la fel ca mai devreme, alege niște ochelari rotunzi sau ovali pentru a „îndulci” unghiurile feței. 

 

Fața în formă de inimă: deși ai putea purta și niște ochelari pătrați, cei rotunzi s-ar putea să se potrivească mai bine. Alege niște rame puțin mai largi decât fruntea pentru un balans frumos.

 

Fața triunghiulară:  alege niște rame ușor mai late decât maxilarul pentru a balansa.

 

Ce brand ar trebui să alegi?

 

Deși înțelegem înclinația către ochelarii de firmă, ea nu este întotdeauna cea mai bună idee. Poți găsi ochelari de vedere ieftini și buni care să te țină mulți ani de acum încolo. Când cauți online „unde să-mi fac ochelari de vedere”, încearcă să privești recenziile clienților, și să nu te axezi prea tare pe „faima” brandurilor asociate.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *