Tratament filtru pc împotriva luminii albastre

| 08.11.2020

Ești îngrijorat în privința luminii albastre emise de ecranul calculatorului sau al televizorului? Nu e de mirare. Și sincer, dacă vezi cât rău îți poate face această lumină, vei vrea să te protejezi cât mai repede.

lumina albastra

Care sunt pericolele luminii albastre?

Lumina albastră îți afectează abilitatea de a vedea. Intensitatea luminii albastre, mai ales atunci când o privești pentru mult timp, poate distruge mușchii ochiului și duce la oboseală excesivă.

 

Mai mult, lumina albastră afectează ritmul circadian, deoarece inhibă producția de melatonină, și astfel te oprește să dormi. Din acest motiv, este recomandat să lași deoparte orice fel de ecran cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare.

 

Cum mă pot proteja de lumina albastră?

Pe lângă răspunsurile evidente „fă pauze des” și „poartă ochelari cu lentile de protecție pentru calculator”, mai există și câteva programe online gratuite care să filtreze lumina albastră emisă de calculator și să-ți permită să petreci un timp îndelungat în fața calculatorului fără a-ți face griji despre efectele nocive ale luminii albastre.

 

1.   Lumina de noapte („Night Light”) – Windows 10

 

Sistemul de operare Windows 10 îți permite să ajustezi setările și să-l programezi în așa fel încât în timpul zilei, el va emite lumină albastră astfel încât să te țină treaz, iar în timpul nopții va emite lumini mai calde, care au o lungime mai lungă de undă și prin urmare o intensitate mai scăzută.

 

Partea bună a acestui filtru este că dacă sunteți utilizator Windows 10, nu mai trebuie să descărcați vreun program adițional, ci pur și simplu să accesați setările calculatorului. O altă parte bună este că puteți programa filtrul să se activeze la o anumită oră, cum ar fi 9 seara, și să se dezactiveze automat dimineața.

 

2.   Iris Mini – Windows, Linux, MAC

Un alt program excelent pentru filtrarea luminii albastre este Iris Mini. El trebuie descărcat, ce-i drept, însă vă permite să ajustați intensitatea culorilor afișate și tonalitatea acestora. Adică puteți ajusta setările în așa fel încât noaptea, ecranul va afișa lumini mai calde și mai puțin intense (și astfel mai puțin obositoare pentru ochi).

 

Partea bună a acestui program este că e în întregime gratuit și compatibil cu toate marile sisteme de operare.

 

3.   F.lux – Windows, MAC, Linux, Android

F.lux este un program spectaculos, de asemenea gratuit și compatibil cu toate sistemele de operare importante. F.ux are un mod de operare extrem de interesant. Programul îți cere niște date, cum ar fi locația și tipul de lumină din încăpere, apoi se adaptează automat luminii din cameră. Adică dimineața, face ca display-ul să fie puternic și luminos, cum e și camera, iar seara și noaptea, îl întunecă automat ca să se potrivească luminii artificiale din încăpere.

 

Când cauți online, fie pentru telefon fie pentru PC, găsești nenumărate programe anti-lumină albastră care sunt eficiente și gratuite. Tot ce îți trebuie este răbdarea să le încerci și să vezi care e potrivit pentru tine.