Ce sunt ochelarii de calculator?

Ochelarii de calculator sunt niște ochelari făcuți special pentru a te proteja de lumina albastră când petreci mult timp la calculator. Acest articol îți va spune tot ce trebuie să știi.

Ce sunt ochelarii de calculator?

Ochelarii de calculator sunt niște ochelari făcuți special pentru uzul calculatorului. Aceștia îți permit să focalizezi ecranul digital, care este puțin mai depărtat și diferit de alte materiale de studiu.

Ochelarii de calculator sunt făcuți special cu o anumită activitate în minte, și drept urmare au o formă și o lentilă specială, la fel cum ochelarii pentru pian sau ochelarii pentru vânătoare sunt specifici activității.

De multe ori, aplecăm capul ori în față ori în spate pentru a vedea bine la calculator, iar asta poate cauza probleme cu gâtul, umerii, brațele și mijlocul spatelui. 

Așa au și ajuns ochelarii de calculator, care blochează lumina albastră emisă de calculatoare, smartphoneuri și tablete să fie la așa mare căutare. Ei ne ajută să menținem o poziție corectă la calculator, filtrând în același timp și lumina albastră nocivă care poate duce la dureri de cap, ochi obosiți sau uscați, degenerare maculară, insomnie și alte astfel de simptome. 

Ce sunt ochelarii de calculator

Lumina albastră și problemele pe care la cauzează

Aparatele digitale cum ar fi calculatorul, smartphone-ul, tableta sau televizorul emit lumină albastră care dă peste cap ritmul circadian și poate provoca insomnii. Astfel că dacă petreci un timp îndelungat în fața acestor ecrane, riști să suferi de dureri oculare și alte probleme de sănătate legate de lumina albastră. 

De exemplu, cei care lucrează la birou și stau mult la calculator, au probleme cu focalizarea și tind să aibă vedere încețoșată, care bineînțeles nu le permite să se concentreze cum trebuie pe treabă. PE măsură ce ochii tăi se chinuie mai rău să se concentreze, lumina albastră poate provoca o mărire a pupilei, în timp, precum și alte simptome cum ar fi ochi roșii, uscați, și amețeli. 

Ți s-a spus vreodată să pui telefonul deoparte cu o oră înainte de culcare? Ei bine, era un sfat bun, deoarece expunerea la lumină albastră înainte de somn poate bloca producția de melatonină. 

De aceea, unii oameni aleg să utilizeze ochelari de calculator care blochează lumina albastră și permit organismului să secrete melatonină, chiar dacă folosești calculatorul sau telefonul înainte de culcare. Ochelarii de calculator te ajută de asemenea să petreci ore bune în fața calculatorului și te ajută să te concentrezi.

Dacă stai mult timp la calculator, riști să dezvolți „sindromul statului la calculator”, o problemă serioasă de sănătate cu diverse simptome neplăcute, cum ar fi dureri de ochi și de cap, oboseală, ochi uscați ș.a.m.d.

Simptomele acestui sindrom includ

 • Ochi încețoșați
 • Ochi obosiți
 • Ochi uscați
 • Insomnii
 • Dureri de cap

Sursele de lumină albastră care cauzează sindromul

 • Telefoane mobile
 • Tablete
 • Computere/Laptopuri
 • Aparatura de gaming
 • Ecranele LED de TV
 • Becurile tip LED
 • Televizoarele plasmă
 • Luminile fluorescente

De ce sunt la mare căutare ochelarii de calculator?

Problemele de vedere legate de aparatura digitală sunt în creștere de la an la an. Consiliul de Vedere (Vision Council) din America a raportat că 59% din adulți suferă de sindromul oboselii oculare digitale și de ochi roșii, obosiți, uscați, dureri de spate, gât, cap, sau pur și simplu își simt ochii slăbiți de la uzul îndelungat al aparatelor digitale.

Pentru a ameliora aceste simptome, se recomandă aplicarea regulii 20-20-20 (la fiecare 20 de minute, fă o pauză de 20 de secunde în care să privești un obiect aflat la 20 de metri, pentru a-ți menține acuitatea vizuală). Desigur, pe lângă această schimbare, se recomandă și ochelarii de calculator care să-ți protejeze ochii de lumină albastră.

Tipuri de lentile

La fel cum ochii noștri sunt diferiți, și lentilele utilizate diferă pentru a rezolva probleme specifice. 

Pentru utilizarea calculatorului, se recomandă:

 • Lentile monofocale -ochelarii de calculator cu lentile monofocale reduc vederea încețoșată, oboseala oculară și poziția greșită la calculator. Aceștia sunt recomandați pentru orice vârstă.
 • Lentilele progresive sau bifocale pot ajuta atât cu văzutul la apropiere, cât și la distanță și pot fi utile dacă ecranul se află la o distanță măricică. Atenție, însă, aceștia nu sunt recomandați pentru orice tip de muncă.
 • Lentilele profesioniste trifocale sau bifocale ajută îndeosebi vederea la apropiere și la distanță medie, lucru care poate fi util când stai la calculator. Acesta aflându-se de obicei la 40-60 cm de utilizator, aceasta se consideră o distanță medie.

De ce trebuie să purtăm ochelari de calculator

Ochelarii de calculator te ajută să reduci oboseala oculară, durerile de cap și vederea încețoșată care apar după un timp îndelungat petrecut la calculator. De asemenea, ochelarii de calculator protejează ochii de mizerie, praf și alte particule externe ce pot afecta integritatea ochilor. De asemenea, ei îți menajează ochii, blocând radiațiile telefonului și ale calculatorului ce riscă să-ți reducă acuitatea vizuală.

Beneficiile ochelarilor de calculator

Reflecție scăzută

Lumina de calculator expune ochii la o reflecție puternică și îi obligă să se chinuie mai tare pentru a focaliza. Ochelarii de calculator au un strat special anti-reflexie care ține acest efect sub control.

Acuitate vizuală sporită

Ochelarii de calculator reduc vederea încețoșată și sporesc acuratețtea. Medicul oftalmolog îți va prescrie niște măsurători adaptate ochilor tăi pentru a-i menține odihniți și pentru a le oferi un câmp vizual mai mare.

Reduc uscățimea ochilor

O problemă comună a utilizatorilor de calculator este uscățimea ochilor. Asta se întâmplă deoarece ochii noștri privesc într-un punct fix pentru o perioadă îndelungată de timp.

Și din moment ce evitarea calculatorului s-ar putea să nu fie o soluție fezabilă, din punct de vedere profesional, vă recomandăm ochelarii de claculator pentru a vă menține sănătatea oculară.

Presiune oculară scăzută

Cel mai mare avantaj al ochelarilor de calculator este că reduc oboseala și presiunea la nivelul ochilor atunci când utilizezi calculatorul. Presiunea constantă poate cauza probleme serioase de sănătate. De aceea, ni se recomandă să facem des pauze de la ecran și să folosim ochelari de calculator speciali.

 

Precauții pentru menajarea ochilor

 • Stai la aproximative 40 cm de ecran. Plasează ecranul astfel încât să privești ușor în jos.
 • Redu reflecția luminii utilizând un filtru de ecran mat.
 • Fă pauze, urmând regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, fă o pauză de 20 de secunde în care să privești un obiect aflat la 20 de metri. 
 • Când ochii îți obosesc, folosește lacrimi artificiale pentru a-i lubrifia. 
 • Ajustează lumina din încăpere pentru a spori contrastul cu calculatorul și pentru a  reduce presiuna vizuală.
 • Dacă de obicei porți lentile de contact, odihnește-ți ochii alternând cu ochelari de vedere.

Înainte de a achiziționa ochelari de calculator, asigură-te că ai implementat aceste măsuri pentru menajarea sănătății ochilor. Reține: ochelarii de calculator reduc lumina albastră, sporesc contrastul și au numeroase alte avantaje.