LIVRARE ŞI RETURNARE GRATUITA

X

Cum citim reteta de ochelari

h h

O prescripție obișnuită de la oftalmolog
ar trebui să arate cam așa

Deși prescripția va avea, desigur, mici diferențe în funcție de clinică, majoritatea sunt destul de similare.
Primul pas spre înțelegerea acestor prescripții este să afli ce înseamnă O.D. și O.S.

SphereCylinderAxisPrismAdd
Dreapta (OD) -1.50-1.2570Prism+2.45
Stânga (OD) -1.25-1.70DSPrism+2.45
PD65

Ce înseamnă O.D. și O.S.?

Cunoasterea semnificatiei prescurtarilor este esentiala pentru a putea citi o reteta pentru ochelari de vedere.

O.D. si O.S. inseamna, asa cum probabil ati ghicit deja “ochilul drept” si “ochiul stang” denumirile in latina fiind „Oculus Dexter” si „Oculus Sinister”.

In anumite retete veti intalni abrevierea „OU” care înseamnă „Oculus Uterque”, adică ambii ochi.

Majoritatea medicilor oftalmologi folosesc denumirile in latina in retetele lor, deoarece acestea reprezinta standardul in majoritatea clinicilor.

Se poate sa intalnesti de asemenea abrevieri in limba engleza LE (left eye/ochiul stâng) și RE (right eye/ ochiul drept), în loc de OS și OD pe reteta.

Cum să completezi o prescripție de ochelari pe site-ul nostru

Ai la dispozitie doua metode prin care poti incarca reteta de ochelari de vedere pe website-ul nostru

Incarcarea fisierului cu reteta

Poți încărca prescripția deochelari de vedere sub formă de fișier, iar noi ne vom ocupa de restul.

Reteta electronica

Poti completa campurile corespunzatoare din reteta ta in reteta electronica de pe site-ul nostru.

Alți termeni care-ți vor fi de ajutor

Cilindru (CYL)

De asemenea măsurat în dioptrii, folosit pentru corectarea astigmatismului. Dacă nu suferi de astigmatism sau suferi doar de o formă ușoară, această coloană rămâne goală.

Simbolul minus ”-” corectează astigmatismul de vedere la apropiere, în timp ce plusul ”+” corectează astigmatismul de vedere la depărtare.

Axa (Ax)

Aceasta coloana este folosita doar pentru reteta de corectare astigmatism, numerele reprezentând unghiul în grade, nu în dioptrii. Dacă prescripția ta are un cilindru, trebuie să aibă și o axă. Un număr între 1 și 180 va apărea în această coloană, 90 reprezentând meridianul vertical al ochiului, în timp ce 180 reprezintă meridianul orizontal.

Adaugă

Recomandat pentru un număr mic de lentile multifocale. Indică puterea de mărire aplicată în partea de jos a lentilei multifocale. Întotdeauna un număr pozitiv, chiar dacă semnul + apare sau nu. De obicei, variază între dioptrii de +0.75 și +3.00 și este egal la ambii ochi.

Prisma

Prisma e utilizată pentru corectarea problemelor de vedere ce cauzează vedere dublă sau probleme cu alinierea imaginii, iar valoarea e măsurată în dioptrii. Destul de puține prescripții pentru ochelarii de vedere includ o prismă.

D.P.

D.P. înseamnă „distanță pupilară”, desigur distanța dintre cele două pupile. Aceasta e importantă, spre exemplu, în prescrierea ochelarilor de vedere sau a unor lentile de contact.

Pot pastra reteta pentru ochelarii de vedere?

Medicul oftalmolog are obligația de a-ți da o copie a retetei la sfârșitul unui consult. Asta te va ajuta apoi să cumperi perechea potrivită de ochelari. Astfel că medicul îți va da această copie și nu te poate taxa suplimentar pentru ea și nu poate condiționa eliberarea retetei. Conform legii, dacă doctorul încalcă aceste reglementări, el va fi amendat. Așa că dacă mergi la consult, asigură-te că ai primit reteta.

Astea sunt lucrurile pe care trebuie să le știi ca să poți citi o reteta pentru ochelari de vedere. Dacă încă ai nelămuriri, te invităm să contactezi unul din experții Muunel.ro.

Ne poți trimite o poză sau o copie scanată a prescripției tale pentru ochelari, iar opticienii noștri te vor ajuta să înțelegi de ce ai nevoie pentru corectarea vederii.. 

Descoperiți colecția de ochelari Muunel

Arunca o privire la ramele noastre, apoi poti alege o pereche de lentile.

×

Selectați locația dvs.