Transport gratuit la toate comenzile de peste 344 RON | 60 de zile politica de returnare

Cum să citești prescripție pentru ochelari de vedere

În ziua de astăzi, e imperativ să știi să citești o prescripție pentru ochelari de vedere, însă fii fără grijă, deoarece nu e greu și cu puțin efort oricine poate citi simbolurile și numerele înscrise în prescripție.


Mai jos, găsești un ghid scurt care să te ajute să-ți înțelegi prescripția.

O prescripție obișnuită de la oftalmolog ar trebui să arate cam așa:

Deși prescripția va avea, desigur, mici diferențe în funcție de clinică, majoritatea sunt destul de similare. Primul pas spre înțelegerea acestor prescripții este să afli ce înseamnă O.D. și O.S.

SphereCylinderAxisPrismAdd
Dreapta (OD) -1.50-1.2570Prism+2.45
Stânga (OD) -1.25-1.70DSPrism+2.45
PD65

Ce înseamnă O.D. și O.S.?

Cunoașterea acestor prescurtări e primul pas în a citi corect o prescripție pentru ochelari de vedere. 

Aceste abrevieri înseamnă „Oculus Dexter”, respectiv „Oculus Sinister”, denumirile latinești pentru ochiul drept și ochiul stâng.

Uneori, vei întâlni abrevierea „OU” care înseamnă „Oculus Uterque”, adică ambii ochi. 

Majoritatea doctorilor oftalmologi utilizează aceste denumiri latine în prescrpțiile lor, acestea reprezentând standardul în majoritatea clinicilor.


S-ar putea de asemenea să întâlnești abrevieri englezești LE (left eye/ochiul stâng) și RE (right eye/ ochiul drept), în loc de OS și OD pe prescripție.

Cum să completezi o prescripție de ochelari pe site-ul nostru

Îți punem la dispoziție două opțiuni pentru a încărca prescripția de ochelari de vedere pe website-ul nostru.

  • Încarcă fișierul cu prescripția: Poți încărca prescripția de ochelari de vedere sub formă de fișier, iar noi ne vom ocupa de restul.
  • Prescripția electronică: Poți încărca fiecare bucată a prescripției primite pe site-ul nostru pentru a forma o prescripție electronică pe site-ul nostru.

Alți termeni care-ți vor fi de ajutor:

Cylinder (CCilindru/Cylinder (CYL):

De asemenea măsurat în dioptrii, folosit pentru corectarea astigmatismului. Dacă nu suferi de astigmatism sau suferi doar de o formă ușoară, această coloană rămâne goală. 

Simbolul minus ”-” corectează astigmatismul de vedere la apropiere, în timp ce plusul ”+” corectează astigmatismul de vedere la depărtare


Axa/Axis (Ax):

Această coloană e utilizată doar pentru prescripțiile de astimgatism, numerele reprezentând unghiul în grade, nu în dioptrii. Dacă prescripția ta are un cilindru, trebuie să aibă și o axă. Un număr între 1 și 180 va apărea în această coloană, 90 reprezentând meridianul vertical al ochiului, în timp ce 180 reprezintă meridianul orizontal.

Adaugă/Add:

Recomandat pentru un număr mic de lentile multifocale. Indică puterea de mărire aplicată în partea de jos a lentilei multifocale. Întotdeauna un număr pozitiv, chiar dacă semnul + apare sau nu. De obicei, variază între dioptrii de +0.75 și +3.00 și este egal la ambii ochi.

Prisma:

Prisma e utilizată pentru corectarea problemelor de vedere ce cauzează vedere dublă sau probleme cu alinierea imaginii,  iar valoarea e măsurată în dioptrii. Destul de puține prescripții pentru ochelarii de vedere includ o prismă.

D.P.:

D.P. înseamnă „distanță pupilară”, desigur distanța dintre cele două pupile. Aceasta e importantă, spre exemplu, în prescrierea ochelarilor de vedere sau a unor lentile de contact.

Pot să păstrez prescripția pentru ochelari de vedere?

Conform reglementărilor în vigoare, medicul oftalmolog are obligația de a-ți da o copie a prescripției la sfârșitul unui consult. Asta te ajută apoi să achiziționezi o pereche potrivită de ochelari de la orice producător vrei. Astfel că medicul îți va da această copie fie că vrei, fie că nu, și nu te poae taxa în plus pentru ea și nu poate condiționa eliberarea prescripției. Conform legii, dacă doctorul încalcă aceste reglementări, el va fi amendat. Așa că dacă mergi la consult, asigură-te că ai primit prescripția. 

Astea sunt lucrurile pe care trebuie să le știi ca să poți să citești o prescripție pentru ochelari de vedere. Dacă încă ai nelămuriri, te invităm să contactezi unul din experții Muunel.com.

Ne poți trimite o poză sau o copie scanată a prescripției tale pentru ochelari, iar opticienii noștri te vor ajuta să înțelegi de ce ai nevoie pentru corectarea vederi.. 

Ready to get started?

Start browsing all glasses frames, then select your lenses.