Transport gratuit la toate comenzile de peste 344 RON | 60 de zile politica de returnare

Cele mai bune lentile anti-lumină albastră

În ani recenți, am auzit din ce în ce mai multe pe tema luminii albastre. Unii sunt de părere că lumina albastră este nocivă, cum arată acest articol de la universitatea americană Harvard. Alții argumentează că nu lumina albastră propriu-zisă creează oboseala oculară, ci faptul că omul clipește mai rar când privește un ecran sau o altă sursă de lumină albastră. 

În acest articol, vom vorbi despre lumina albastră, precum și despre beneficiile unor ochelari de protecție împotriva acesteia. Vom vedea ce fel de lentile anti-lumină albastră sunt cele mai potrivite pentru cititorii noștri, în funcție de tipul de lentilă, dar și de timpul petrecut de aceștia în fața unei surse de lumină albastră.

Care e problema cu lumina albastră?

Ați auzit, fără îndoială, despre razele ultraviolete emise de soare. Din cauza lor, ne dăm cu protecție solară vara, când mergem la mare, deoarece experții au descoperit că aceste raze pot provoca leziuni la nivelul pielii. În timp, acestea pot duce la diverse probleme de sănătate, printre care chiar și cancerul. Tot din cauza razelor ultraviolet, suntem sfătuiți să nu ne uităm direct la soare, pentru a ne proteja ochii. 

Lumina albastră, cunoscută și drept lumină albastru-violet, face parte din aceeași familie ca lumina ultraviolet. Și deși este considerată mai puțin intensă, asta nu înseamnă că lumina albastră este și mai puțin periculoasă. Aceasta poate pătrunde până la retină și în timp, poate duce la degenerare maculară semnificativă. Lumina albastră, deoarece face parte din sistemul de memorie a ciclului somn-veghe, ne poate da peste cap ritmul circadian și poate provica insomnii.

De aceea au apărut ochelari cu lentile de protecție împotriva luminii albastre.

Ce fac ochelarii de protecție împotriva luminii albastre?

Ochelarii de protecție împotriva luminii albastre încorporează niște lentile speciale cu o protecție UV ridicată sau completă. În funcție de calitatea ochelarilor și de nivelul de protecție, aceștia pot bloca parțial lumina albastră transmisă de soară sau de un ecran digital, sau chiar în întregime. 

Lumina albastră circulă pe o lungime de undă între 380 de nanometri și 500 de nanometri, iar lentilele speciale de protecție blochează fix această lungime de undă. Nivelul ideal de protecție UV este marcat ca „UV 400” și blochează marea majoritate de lumină „dăunătoare”, inclusiv razele UVA și UVB, și o bună parte din lumina albastră. Acești ochelari nu afectează, însă, transmiterea luminii normale sau vizibile, așa cum i se mai spune. Astfel, ei nu afectează percepția ta despre mediul înconjurător.

Care sunt opțiunile de ochelari?

Ai văzut, probabil, pe piață mai multe tipuri de ochelari care se laudă că ar bloca lumina albastră și ar fi utili atunci când utilizezi calculatorul. Niște ochelari speciali pentru asta sunt, bineînțeles, utili, dar nu sunt nici pe depart singura ta opțiune pentru a te proteja.

Dacă porți deja ochelari de vedere, poți vorbi cu medicul oftalmolog, să vezi ce se poate face în privința luminii albastre. De multe ori, este posibil să se aplice un strat special ochelarilor care să păstreze focalizarea și dioptriile care te ajută să vezi cum trebuie, dar să adauge și un strat protector. 

Alte lucruri pe care le poți face pentru a te proteja de lumina albastră includ scăderea luminozității aparatelor digitale sau utilizarea unui filtru anti-lumină albastră (cunoscut și ca „Night Mode” pe unele dispozitive). Pauzele frecvente ajută, de asemenea, să-ți menții ochii atenți și sănătoși. 

Atenție: Deși auzim adesea despre efectele nocive ale ecranelor digitale, acestea nu sunt nici pe departe singura sursă de lumină albastră. Adevărul e că în medie, o oră petrecută afară (chiar și într-o zi relativ moderată) te expune la mai multă lumină albastră decât o oră petrecută în fața ecranului de calculator.

Cum alegem lentile de ochelari anti-lumină albastră?

La urma urmei, cum ar trebui să arate lentilele ideale care să te protejeze împotriva luminii albastre?

În primul rând, cauți niște ochelari care să blocheze cu cât mai multă lumină albastră posibil. Caută lentile care să blocheze între 70% și 90% din lumina albastră la care ești expus. 

În al doilea rând, fii atent la culoarea lentilelor. Lentilele aurii, galbene, verzi și uneor și cele roșii (sau arămii) blochează cel mai bine lumina albastră, deoarece aceste nuanțe sunt diametral opuse culorii albastre pe roata culorilor, și astfel, se „anulează” automat una pe alta.

Nu în ultimul rând, vrei să ai grijă la cât de întunecate sunt lentilele. Asta va determina câtă lumină blochează, și în general depinde de când plănuiești să utilizezi ochelarii. Pentru uz în timpul zilei, ideal ar fi să iei niște ochelari mai deshiși la culoare. Pentru uz nocturn, în schimb, sunt recomandate lentilele mai întunecate. 

Ține minte, aici vorbim despre niște ochelari care să-ți protejeze sănătatea. Când alegi ochelarii de protecție anti-lumină albastră, concentrează-te pe confort și nu pe cum arată, deoarece la urma urmei, asta contează cel mai tare.

Bibliography

“Blue light has a dark side.” Harvard Health Publishing, 2012, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side. Accessed 10 November 2020.

collaction-image

Descoperiți colecția modernă de ochelari de vedere

făcute pentru a se potrivi pentru orice dispoziție.