filtru de lumină albastră

Ochelari cu filtru pentru lumina albastră: Pro și Contra & Pe care să-i alegi (2020)

Original: Pros and Cons of Blue Light Glasses and Which Ones Really Work (2020)

Am auzit cu toții de pericolele luminii albastre emise de variatele ecrane din viețile noastre.

ochelari cu filtru de lumină albastră
Protecția împotriva luminii albastre

În mod normal, absorbim aceeași lumină albastră și de la soare, însă lumina asta are ca scop trezirea creierului. Ea îi spune practic să se mențină treaz și atent pentru că acum e zi. Mai mult, majoritatea știm deja cât de important e să porți ochelari de soare când petreci mult timp afară, pentru a bloca razele UV și o parte din lumina albastră, pentru a nu ne supra-încărca sistemul nervos și pentru a ne proteja ochii și sănătatea.

Din moment ce majoritatea dintre noi petrecem o bună parte din zi în fața unui ecran, absorbim deja foarte multă lumină albastră atât în timpul zilei cât și în timpul nopții. În consecință, riscăm să absorbim prea multă lumină albastră, ceea ce ar putea avea niște ramificații neplăcute pentru sănătatea noastră. Excesul de lumină albastră poate crea probleme cu somnul, dureri de ochi, ochi uscați, dureri de gât și de umeri, dureri de cap precum și insomnii.

Când nu ne protejăm de lumina albastră excesivă la care ne expun aparatele, practic invităm aceste simptome în viețile noastre. Dacă am petrece la fel de mult timp în lumina soarelui, am risca desigur simptome similare.

Sunt ochelarii cu filtru de lumină albastră răspunsul la problemele noastre?

Sfat bonus: pe lângă purtarea ochelarilor cu ecran albastru / albastru-lumină, faceți pauze regulate de la computer pentru a atenua disconfortul ochilor.

E important de amintit că pauzele frecvente din fața ecranului (o dată la 2 ore e ideal) precum și menținerea unei distanțe corespunzătoare între tine și ecran (cam lungimea unui braț), putem reduce efectele luminii albastre asupra ochilor. Din păcate, nu e o soluție permanentă, iar dacă suferi de unul sau mai multe din simptomele de mai sus, ochelarii cu filtru pentru lumină albastră ar putea fi o soluție.

Astăzi, găsim o varietate de astfel de ochelari, filtre pentru ecran și diferite software-uri de protecție. Dar întrebarea e – au vreun efect?

Ca în orice altceva, unele companii oferă ochelari cu filtru de lumină albastră de calitate, în timp ce altele oferă versiuni ieftine care nu fac nimic. Și nu îți poți da seama după preț.

De exemplu, compania pariziană Izipizi oferă ochelari cu filtru de lumină albastră la doar $40 (un preț relativ mic pentru astfel de produse). Și totuși, ochelarii lor au un efect demonstrat clinic.

Desigur, o dată ce te-ai decis să cumperi o pereche de ochelari cu filtru de lumină albastră, e important să găsești unii care chiar o blochează.

Sfat bonus: pe lângă faptul că purtați ochelari cu ecran albastru / albastru-luminos, întunecați luminile din camera dvs. pentru a reduce strălucirea și pentru a vă îmbunătăți somnul.

Testarea unor ochelari cu filtru de lumină albastră

Testarea unor ochelari cu filtru de lumină albastră ne poate arăta rapid dacă ochelarii respectivi chiar protejează ochii împotriva luminii albastre și dacă ne pot ameliora calitatea somnului și proteja sănătatea generală.

Există nenumărate teste de genul acesta online, care testează abilitatea ochelarilor tăi de a bloca lumina albastră. Dacă ai vreo îndoială legată de ochelarii tăi, ar trebui să îi testezi simplu și rapid folosind testul din acest link.

Ochelari cu filtru pentru lumina albastră – Beneficii

  • Protecție UV
  • Îmbunătățirea obiceiurilor de somn
  • Lupta împotriva degenerarii maculare legate de vârstă (AMD)

Dezavantajele de a avea ochelari de protecție pentru lumina albastră:

  • Ochelarii cu filtre de lumină albastră schimbă culoarea a tot ceea ce vezi în nuanța galbenă. Acest lucru cauzează adesea dificultăți în citirea ecranelor.
  • Ochelarii de culoare albastru deschis cresc numărul de reclamații privind pierderea vederii scotopice.
  • De asemenea, a ridicat îngrijorări cu privire la schimbarea percepției culorilor.
  • Ochelarii de culoare albastru deschis nu au putut proteja pielea care conține și melanopsină, fotoreceptorul care vă avertizează corpul să vă avertizeze dacă este zi sau noapte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top