Sindromul de vedere de calculator

Sindromul de vedere de calculator

Deși experții nu recomandă mai mult de 2 ore pe zi la calculator, majoritatea profesilor necesită cel puțin 5-7 ore de timp petrecut în fața ecranului în fiecare zi, să nu mai vorbim de hobby-uri cum ar fi jovurile video sau vizionatul.
Evident, ochii noștri sunt destul de chinuiți de aceste practici. Sindromul de vedere de calculator (SVC) reprezintă un colectiv de probleme de vedere rezultate din uzul exagerat al calculatorului. Și din moment ce nu prea e posibil să renunți pur și simplu la job-ul tău sedentar, am adunat aici câțiva pași simpli care să amelioreze simptomele sindromului de vedere de calculator.

Cauzele sindromului de vedere de calculator

Ochii noștri sunt deschiși toată ziua și muncesc neobosit. Unii oameni se întreabă dacă ar face vreo diferență ce privești, din moment ce ochii obosesc oricum.

În realitatea, privitul la ecranul calculatorului este mult mai obositor pentru ochii decâtatunci când privești, să spunem, un document printat. Rezoluția scăzută a literelor reduce contrastul, iar reflecțiile de pe ecran pot îngreuna cititul. În plus, majoritatea utilizatorilor de PC nu sunt așezați corect, lucru care le afectează spatele, gâtul, ș.a.m.d.

Dacă nu corectezi la timp o problemă chiar și minoră de vedere, poți ajunge să te străduiești mai mult să distingi lucrurile de pe ecran și cu un risc ridicat de a dezvolta sindromul de vedere de calculator. 

Sindromul de vedere de calculator – simptome

În majoritatea cazurilor, simptomele sindromului de vedere de calculator sunt temporare și dispar atunci când încetezi să privești ecranul. 

Totodată, pentru unii oameni, ele pot persista chiar și când nu mai ești la calculator. Cele mai des-întâlnite simptome ale sindromului de vedere de calculator includ:

Dureri de cap

Vedere încețoșată 

Ochi obosiți 

Ochi uscați 

Sindromul de vedere de calculator Diagnostic & Tratamente

Diagnostic

Dacă crezi că suferi de sindromul de vedere de calculator, ar fi cazul ca doctorul oftalmolog să facă niște teste, în special unele care să se concentreze pe distanța dintre tine și ecranul calculatorului. Îți va pune întrebări despre tine, va face teste de refracție pentru a diagnostica miopia, prezbiopia sau astigmatismul și va verifica cum funcționează ochii și cum se mișcă.

Tratamente

Medici specialist îți va recomanda niște ochelari speciali de calculator, terapie oculară care se poate concentra pe îmbunătățirea coordonării oculare sau pe alte schimbări de concentrare vizuală, în funcție de caz.

Indiferent că ești la muncă sau acasă, e important să creezi un mediu ergonomic care să-ți permită să menții o postură adecvată. Ecranul ar trebui să fie cu 10-13 cm mai jos de nivelul ochilor și la o distanță de 50-70 cm. Atunci când stai jos, picioarele tale trebuie să se poată odihni comfortabil pe podea.

De asemenea, pauzele regulate pot ameliora simptomele sindromului de vedere de calculator. 

Când lucrezi la calculator, ai grijă să-ți odihnești ochii pentru 15 minute la fiecare 2 ore, și amintește-ți regula 20-20-20 – la fiecare 20 de minute, fă o pauză de 20 de secunde în care să privești un obiect aflat la 20 de metri de tine.

Niciun articol sau blog nu ar trebui să țină locul unui consult oftalmologic profesionist. Pentru orice întrebări mai specifice, contactează medicul oftalmolog.


E adevărat că strecul poate afecta acuitatea vizuală?

Astenopia, oboseala sau stresul ocular sunt probleme de vedere ce cresc pe măsură cu schimbările aduse stilului de viață al societății noastre.
Din moment ce folosim mai mult aparatura digitală și ducem un stil de viață sedentar cu ore de muncă mai lungi, apar și astfel de probleme.
Stresul e reacția normală a organismului, atunci când este pus într-o situație epuizantă, nesigură și agitantă. El poate avea efecte dezastruoase asupra vieții tale, cauzând porbleme grave atât fizice cât și mentale, și poate duce chiar la orbire temporară.

Cine are un risc ridicat de a suferi de astfel de stres vizual?

Cei care lucrează un timp înelungat în fața calculatorului, în medii prost iluminate, sau care nu utilizează ochelari speciali de calculator au un risc ridicat de a suferi de astenopie. 

Care sunt simptomele stresului vizual?

Simptomele care ne ajută să detectăm stresul vizual includ:

 • Ochi uscați – un simptom care poate cauza dureri, acesta apare atunci când există un deficit de lacrimi iar ochii sunt deshidratați (de multe ori din cauza faptului că clipim mai rar în fața ecranului).
 • Mâncărimi la nivelul ochilor – Asociat de asemenea cu ochii uscați, un simptom care apare când ochii sunt deshidratați.
 • Spasm ocular – acestea sunt niște miocite, sau niște ticuri cauzate de spasmele involuntare ale mușchilor oculari.
 • Pleoape inflamate (blefarita) – asociată cu ochii uscați și cauzată de acumulări sebacee în pleoape și în zona genelor.
 • Probleme cu partea centrală a retine, macula –  cunoscută drept maculopatie, este o inflamare a maculei ce cauzează vedere încețoșată și pierdere a vederii.
 • Hipersensibilitate la lumină sau fotofobie – apare când folosim prea mult ecranele digitale.
 • Dureri de cap – problemele cu  vederea pot cauza dureri de cap (click aici pentru soluții). În plus, stresul ocular mai poate cauza o senzație de greutate a pleoapelor, puncte negre ce apar și dispar, dificultatea de a te concentra, ș.a.m.d. 

Cum putem evita stresul vizual?

Vă lăsăm aici niște sfaturi pentru evitarea stresului vizual:

 • Oamenii care lucrează la calculator trebuie să facă pauze în mod regulat. Când stau la calculator, trebuie să mențină o distanță adecvată pentru a nu-și distruge ochii. 
 • E recomandat ca ecranul să fie la 12 cm sub nivelul ochilor.
 • Uzul indirect al luminii atunci când suntel la calculator ne va ajuta să nu forțăm atât de tare ochii. 
 • Exercițiile vizuale ne ajută să ne relaxăm ochii (de ex: exerciții de clipit sau privitul la distanță pentru relaxare).
 • E recomandat să hidratăm ochii și să menținem o igienă a ochilor adecvată.
 • După ce părăsim calculatorul, e bine să mergem afară pentru a ne exersa vederea la distanță.
 • Alte obiceiuri sănătoase, cum ar fi odihna adecvată și o dietă echilibrată ne ajută să evităm stresul vizual. 

Ce trebuie să fac dacă sufăr de o problemă oculară?

Dacă ai observat unul sau mai multe simptome asociate cu o problemă oculară, trebuie să te duci cât mai repede la medicul oftalmolog pentru a identifica cauza.

Sfaturi pentru evitarea sindromului de vedere de calculator

Mai jos aveți niște sfaturi care să vă ajute să evitați simdromul de vedere de calculator:

 • Alege culori și contraste puternice pe ecranul calculatorului care să nu-ți afecteze atât de tare ochii și ajustează la acestea lumina din încăpere.
 • Redu reflecțiile de pe ecran reducând lumina din încăpere sau utilizând un strat special anti-reflex.
 • Alternativ, poți reduce reflecțiile plasând calculatorul paralel cu fereastra. Dacă nu reușești să identifici sursa reflecțiilor, fă ecranul întunecat, ajustând gradual lumina până când reflecțiile dispar.
 • Menține ecranul curat de urme de degete și praf deoarece acestea reduc claritatea.
 • Dacă lucrezi și cu calculatorul și cu documente printate, achiziționează un stand special pentru hârtie care să o pună la aceeași înălțime cu ecranul.
 • Respectă regula 20-20-20 – la fiecare 20 de minute, fă o pauză de 20 de secunde în care să privești un obiect aflat la 20 de metri de tine.
 • Clipește! Știai că clipim de 12 ori pe minut, însă doar de cinci ori când suntem la calculator? Clipitul ajută la menținerea ochilor hidratați.
 • Poți ameliora simptomul de deshidratare și cu picături speciale – doctorul tău te poate sfătui în privința acestora.
 • Cere un strat anti-reflex pentru ochelarii tăi, aplicat în procedeul de fabricare. Acesta protejează ochiul de clipocitul luminii, cum ar fi luminile fluorescente. 

Mulți producători de lentile oferă protecție specială pentru ecranul digital. Această protecție este făcută în așa fel încăt să reducă oboseala. Ea este ajustată special distanței tipice a ecranului de calculator și acoperă o zonă destul de largă, pentru cei ce lucrează cu desktop-uri mari.
Din moment ce simptomele sindromului de vedere de calculator includ durerea de ochi, ochii uscați, durerile de cap, lăcrimat excesiv, vedere încețoșată, vedre dublă, ș.a.m.d, e recomandat să programezi o vizită la oftalmolog pentru un consult oftalmologic și pentru a adăuga lentile anti-lumină albastră la ochelarii tăi.