Deși lumina albastră are unele beneficii, ea poate cauza numeroase probleme de sănătate, poate afecta somnul și multe altele. Înainte ca lumina artificială și fie inventată, singura sursă de lumină albastră era Soarele, iar oamenii obișnuiau să-și petreacă serile și nopțile în întuneric. Însă acum, serile noastre sunt iluminate puternic peste tot în lume, iar luminile artificiale sunt disponibile la nivel global. De aceea, am ajuns să le luăm drept bune și să plătim un preț pentru asta. Acest articol îți va arăta, în detaliu, ce este lumina albastră și ce poți face pentru a opri efectele sale nocive asupra sănătății și a vederii.
Ce este lumina albastră?
Lumina albastră este un tip de lumină vizibilă de pe spectrul de lumină perceput de ochiul uman.
Lumina albastră are lungimi de undă mai scurte, lucru care produce mai multă energie.
Lumina albastră este considerată nocivă deoarece numeroase studii au arătat că poate duce la oboseală, epuizare a ochilor, insomnie și dureri de cap.


Lumina albastră naturală vs lumina albastră artificială
Undele de lumină albastră ne înconjoară și pot fi întâlnite peste tot. S-ar putea să nu știi, dar ele sunt motivul pentru care cerul pare albastru.
Lumina albastră are niște lungimi de undă mai scurte care se ciocnesc de particulele din aer și fac ca lumina albastră să se împrăștie. Datorită acestor lungimi de undă de lumină albastră împrăștiate, ochii noștri procesează cerul ca fiind albastru.
De asemenea, lumina albastră afectează ritmul circadian al corpului uman, care se ocupă de stările de trezire și de veghe. Lumina albastră are totodată un rol în a ne menține alerți, energetici și fericiți, stimulând de asemenea și timpul de reacție. Există mai multe surse de lumină albastră artificială, cum ar fi aparatura electronică și alte mijloace de iluminare.
Cum ne afectează lumina albastră ochii
Lumina albastră îți afectează ochii în mai multe feluru; lumina albastră poate trece prin cornee și prin lentilă și să ajungă la retină, unde poate duce la probleme permanente de vedere.
Lumina albastră poate afecta vederea, îmbătrâninu-ți ochii prematur. Studiile arată că prea multă expunere la lumina albastră poate cauza următoarele probleme:
Oboseală oculară pe fond digital
Lumina albastră emisă de ecranele digitale (cum ar fi calculatorul) poate cauza oboseală oculară, din moment ce are tendința de a minimaliza contrastele. Simptomele acestui sindrom de oboseală oculară digitală sunt ochi dureroși, mâncărimi și probleme cu focalizarea.
Afecțiuni pe retină:
Unele studii arată că expunerea la lumină albastră pe perioade extinse de timp poate cauza afecțiuni seriose la nivelul retinei. Prin urmare, ea poate duce la numeroase afecțiuni precum prezbiopia, miopia, astigmatismul și degenerarea maculară odată cu înaintarea în vârstă, printre altele.
Degenerarea maculară
Cum spuneam, lumina albastră ajunge la retină și dacă este acolo pentru un timp îndelungat, ea poate cauza o sensibilitate la lumină la nivelul retinei. Drept urmare, pot apărea unele schimbări în ochii tăi, asemănătoare cu degenerarea maculară, care pot duce chiar la orbire permanentă.
Mulți specialiști sugerează că lumina albastră de la smartphoneuri, computere și alte device-uri electronice poate crește riscul de degenerare maculară mai târziu în viață. De aceea, se recomandă utilizarea unor ochelari speciali atunci când stai la calculator.
